Jajka z szynką zapiekane w naleśnikach
To śniadanie, które postawi Was na nogi. Wytrawne i pożywne, podane na ciepło to sposób na cudowne rozpoczęcie dnia. Przygotowałam je w ramach akcji „Zboże Smakuje i Inspiruje” (link), promującej produkty zbożowe, które świetnie sprawdzają się nie tylko na śniadanie! :)
W skład każdej porcji wchodzą najbardziej typowe śniadaniowe składniki: delikatne naleśniki, apetycznie przypieczona szynka i jajko z idealnie płynnym żółtkiem, które staje się naturalnym sosem dla tych małych zapiekanek.
Do ich zrobienia wykorzystajcie porcelanowe kokilki, foremki na muffinki, albo nawet małe filiżanki. Wystarczy, że będą żaroodporne.
Składniki (ilość porcji ok. 5, zależy od tego, jak duże naleśniki będziecie smażyć).
Jajka z szynką zapiekane w naleśnikach Składniki- mąka pszenna wrocławska - 80 g
- mleko - 100 ml
- jajko - 1 szt
- olej - 1 łyżka
- sól - szczypta
- dodatki
- jajko - 5 szt
- szynka np. szwardzwaldzka - 10 cienkich plastrów
- masło - 1 łyżka
- parmezan - krojony w wiórki, do podania
- sól, pieprz -
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj na gładkie ciasto, odstaw na 15 minut. Patelnię lekko natłuść olejem, jego nadmiar zdejmij papierowym ręcznikiem. Smaż cienkie naleśniki.
Kokilki nasmaruj masłem, każdą wyłóż naleśnikiem i plastrami (2 szynki), do środka wbij jajko. Przypraw. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz ok. 12 minut. Gotowe porcje ozdób wiórkami parmezanu.