Jajka z szynką zapiekane w naleśnikach

Jajka z szynką zapiekane w naleśnikach

To śniadanie, które postawi Was na nogi. Wytrawne i pożywne, podane na ciepło to sposób na cudowne rozpoczęcie dnia. Przygotowałam je w ramach akcji „Zboże Smakuje i Inspiruje”  (link), promującej produkty zbożowe, które świetnie sprawdzają się nie tylko na śniadanie! :)

Zdjęcie - Jajka z szynką zapiekane w naleśnikach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W skład każdej porcji wchodzą najbardziej typowe śniadaniowe składniki: delikatne naleśniki, apetycznie przypieczona szynka i jajko z idealnie płynnym żółtkiem, które staje się naturalnym sosem dla tych małych zapiekanek.

Zdjęcie - Jajka z szynką zapiekane w naleśnikach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ich zrobienia wykorzystajcie porcelanowe kokilki, foremki na muffinki, albo nawet małe filiżanki. Wystarczy, że będą żaroodporne.

Zdjęcie - Jajka z szynką zapiekane w naleśnikach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (ilość porcji ok. 5, zależy od tego, jak duże naleśniki będziecie smażyć).

Zdjęcie - Jajka z szynką zapiekane w naleśnikach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jajka z szynką zapiekane w naleśnikach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jajka z szynką zapiekane w naleśnikach

Agata, 14 marca 2014

Zdjęcie - Jajka z szynką zapiekane w naleśnikach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj na gładkie ciasto, odstaw na 15 minut. Patelnię lekko natłuść olejem, jego nadmiar zdejmij papierowym ręcznikiem. Smaż cienkie naleśniki.

Kokilki nasmaruj masłem, każdą wyłóż naleśnikiem i plastrami (2 szynki), do środka wbij jajko. Przypraw. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz ok. 12 minut. Gotowe porcje ozdób wiórkami parmezanu.

Kategorie przepisów