Jajka z boczkiem zapiekane w awokado

Jajka z boczkiem zapiekane w awokado
Zdjęcie - Jajka z boczkiem zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z boczkiem zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z boczkiem zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z boczkiem zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z boczkiem zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z boczkiem zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z boczkiem zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z boczkiem zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z boczkiem zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z boczkiem zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z boczkiem zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z boczkiem zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jajka z boczkiem zapiekane w awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 małe jajka
  • 200 g boczku wędzonego w kawałku
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 2 łyżeczki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól
  • czarny, mielony pieprz
Przygotowanie

Włącz piekarnik i nastaw go na 200°C.


Przekrój awokado na połówki, wyjmij pestki i delikatnie wyskrob łyżeczką tyle miąższu, by zmieściło się jajko.


Boczek pokrój w kostkę i podsmaż do chrupkości, po czym przełóż go na papierowe ręczniki.


Dopraw wnętrze każdej połówki awokado solą, pieprzem oraz papryką i wsyp połowę boczku. Następnie umieść je w formie do pieczenia muffinek (aby były stabilne w trakcie pieczenia) i wbij po jajku. Posyp resztą boczku oraz parmezanem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-20 min. Wyjmij z piekarnika i odstaw na chwilę.


Przed podaniem posyp jajka szczypiorkiem i skrop olejem lnianym tłoczonym na zimno.


Porada:

Do doprawienia awokado, możesz użyć swoich ulubionych przypraw.


Jest to idealne śniadanie na zdrowe rozpoczęcie dnia. Dodatek oleju lnianego bogatego w kwasy omega-3 ma fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu.



Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów