Jajka przepiórcze marynowane w burakach

Jajka przepiórcze marynowane w burakach

Zdjęcie - Jajka przepiórcze marynowane w burakach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Takie jajeczka nie tylko wspaniale smakują, ale także mają fantastyczny kolor dzięki burakom. To takie miniaturowe jadalne pisanki! Pamiętajmy tylko, by nie marynować ich zbyt długo. Jedna doba w zupełności wystarczy, później staną się gumowe, a żółtko zabarwi się na czerwono. Jeśli chcemy przygotować je wcześniej, wystarczy odsączyć je z zalewy i wstawić z powrotem do lodówki.

Zdjęcie - Jajka przepiórcze marynowane w burakach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* SKŁADNIKI na 24 sztuki

  • 2 tuziny jajek przepiórczych
  • 2 szklanki soku z buraków
  • ½ szklanki octu winnego z jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 goździków
* PRZYGOTOWANIE
Do rondla wlej ocet i sok z buraków, wsyp sól oraz cukier i dodaj przyprawy. Wstaw na ogień, doprowadź do wrzenia, zamieszaj i odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj jajka.
Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (około 3 minuty od zagotowania wody). Następnie wystudź je przez kwadrans w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Włóż do słoika, zalej zimną marynatą i wstaw na jedną dobę do lodówki. Wyjmij, odcedź i podawaj z majonezem lub sosem chrzanowym. Po marynowaniu możesz je przechowywać przez 3 dni w lodówce.

*
Zdjęcie - Jajka przepiórcze marynowane w burakach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów