Jajka po benedyktyńsku z kurkami
Chrupiąca brioszka z maślanym, rumianym rowkiem, delikatnie karmelowy plaster ogniście pomarańczowego sera Mimolette, karmelizowane kurki z chilli i rozmarynem. Wierzch zdobi jajko ubrane w koszulkę i polane sosem holenderskim „dla debili”, czyli z przepisu, z którym poradzi sobie każdy kto potrafi włączyć blender. Zapraszam na kolejną odsłonę sierpniowego śniadania do łóżka!
Kanapka z kurkami, jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
- kromka brioszki
- łyżka masła
- 2 plastry sera (u mnie Mimolette, polecam również Cheddar)
- szczypiorek
- Kurki:
- 150 g kurek
- 3 łyżki masła
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- gałązka rozmarynu
- łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- łyżeczka octu jabłkowego
- sól, pieprz
- Jajko:
- jajko
- woda
- łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta soli
- Sos holenderski „dla debili”:
- 2 żółtka
- łyżeczka musztardy (polecam Dijon)
- 100 g topionego masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Kurki
- Oczyszczone kurki podsmażamy na maśle z chilli i rozmarynem. Po ok. 5 minutach dodajemy miód, sos sojowy i ocet jabłkowy. Karmelizujemy 2 minuty. Kurki przyprawiamy solą (być może nie będzie już potrzeba ze względu na sos sojowy) oraz pieprzem.
Sos holenderski „dla debili”:
- Żółtka z musztardą i łyżką soku z cytryny miksujemy blenderem na puszystą masę.
- Stopniowo wlewamy roztopione, jeszcze ciepłe masło i dalej miksujemy sos.
- Gdy stanie się gęsty i aksamitny, dodajemy resztę soku z cytryny, sól i pieprz.
Jajko w koszulce:
- W rondlu podgrzewamy wodę z octem. Do miseczki wbijamy jajko.
- Gdy woda zacznie się gotować, robimy w wodzie delikatny wirek łyżką lub po prosty przelewamy jajko w najbardziej intensywnym punkcie wrzenia. Jajko gotujemy 2,5-3 minuty (w zależności od wielkości). Odcedzamy z wody.
Grzanka:
- Kromkę brioszki lub ulubionego chleba podsmażamy na maśle, aż będzie rumiana. Kładziemy plaster sera. Możemy również kromkę podgrzać w piekarniku, jeśli chcemy aby ser się rozpuścił.
- Następnie wykładamy kurki, jajko w koszulce, całość polewamy sosem holenderskim i dekorujemy szczypiorkiem. Szybko serwujemy.