Jagodowo - malinowe trio z kokosową pianką

Jagodowo - malinowe trio z kokosową pianką
Zdjęcie - JAGODOWO - MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ PIANKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

No i mamy wyczekany weekend!

A jak weekend – to i pora na najlepsze na świecie słodkości!

Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych ciasto z borówkami i malinami.

Kruche herbatniki pokryte lekko kwaskową jagodą masą i świetnie komponującą się z nią słodką masą budyniową wręcz rozpływają się w ustach.

Lekka pianka dodaje im iście królewskiego charakteru i sprawia, że ciasto nie tylko smakuje fenomenalnie , ale i pięknie wygląda.

Jest świetnym pomysłem do niedzielnej kawki, albo też na rodzinną imprezę.

Gwarantuję , że każdy będzie oblizywał się ze smakiem.

Ps. lepiej od razu ukroić sobie 2 kawałki ;)

Polecam!

 Zdjęcie - JAGODOWO - MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ PIANKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 22 x 26 )

* herbatniki – 300 g

1 WARSTWA:

* galaretka jagodowa – 2 op

* borówki – 200 g

2 WARSTWA:

* mleko – 700 ml

* masło – 50 g

* cukier – 0,5 szkl

* budyń waniliowy z cukrem – 2 op

* mąka pszenna – 1 łyżka

* mąka ziemniaczana -1  łyżka

* jajko – 2 szt

3 WARSTWA:

* śmietana 30% – 500 ml

* śmietan fix – 2 op

* cukier puder – 3 łyżki

* kokos – 50 g

DODATKOWO:

* borówki + maliny – do dekoracji

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na blachę wyłożoną folią spożywczą kładziemy warstwę herbatników.

1 WARSTWA:

Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy, a następnie dodajemy rozgniecione borówki i miksujemy aż galaretka napowietrzy się.

Tak przygotowany wylewamy na herbatniki, odstawiamy do lodówki.

2 WARSTWA:

2 szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrem, w reszcie rozpuszczamy budynie z jajkami oraz obiema mąkami.

Mieszankę wlewamy na gorące mleko i cały czas mieszając gotujemy budyń, lekko studzimy.

Schłodzone ciasto pokrywamy kolejną warstwą herbatników i wylewamy krem budyniowy, wygładzamy, przykrywamy ostatnią warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki.

3 WARSTWA:

Zimną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier oraz śmietan fixy i ubijamy na sztywno.

Dodajemy 3/4 podprażonego kokosu, wyciągamy na ciasto, wygładzamy i obficie posypujemy borówkami, malinami i resztą kokosu.

Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Zdjęcie - JAGODOWO - MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ PIANKĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów