Jaglanka z egzotycznymi owocami

Jaglanka z egzotycznymi owocami

Moja jaglanka z egzotycznymi owocami oraz dzisiejsze temperatury przeniosą Was w żar gorących tropików! Kokos, marakuja, liczi, ananas, karambola, kiwano i miechunka peruwiańska sprawią, że poczujecie się niczym na wakacjach pod palmami! ? Oczywiście przygotowując taką jaglankę, macie pełną dowolność. Ja pokusiłem się o egzotyczne owoce, które akurat udało mi się upolować, aby było pysznie i kolorowo. Jednak moim zdaniem w tej jaglance są 2 najważniejsze składniki (poza kaszą jaglaną oczywiście) – mleko kokosowe, dzięki której jest ona kremowa i pyszna oraz marakuja, której miąższ nadaje tej szczypty egzotyki. Zamiast świeżych owoców passiflory, możecie użyć również pulpy z puszki, która jest dostępna we wszystkich dużych marketach i smakuje tak samo dobrze. W kwestii pozostałych owoców macie już pełną dowolność: mango, papaja, melon, pitaja, czy kiwi również będą strzałem w dziesiątkę, więc stawiam na Waszą kreatywność. Jaglanka z egzotycznymi owocami w takim wydaniu z pewnością przyjemnie Was zaskoczy i doda energii na cały dzień!

W tym przepisie podpowiadam również jak przygotować kaszę jaglaną tak, aby pozbyć się z niej goryczy. Nauczyła mnie tego wiele lat temu Iwona Zasuwa – „Matka Smakoterapia”, dzięki której pokochałem jaglankę całym serduchem. Pisząc ten przepis, aż się zdziwiłem, że to pierwsza owsianka z prosa na blogu, bo bywało, że jadłem ją codziennie. Ale wracając do tajemnego triku: najważniejsze jest to, aby kaszę lekko podprażyć na sucho w garnku przed gotowaniem, a następnie przelać wrzątkiem. Później gotuję ją w proporcji 1:2 pod przykryciem przez kwadrans, otrzymując wspaniałą sypką kaszę. Śniadaniowa jaglanka wymaga jednak jeszcze jednego kroku – podgotowania z dowolnym mlekiem (najlepiej kokosowym), które sprawia, że kasza staje się kremowa i przypomina konsystencją gęstą owsiankę.

Zdjęcie - Jaglanka z egzotycznymi owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jaglanka z egzotycznymi owocami Łukasz Moja jaglanka z egzotycznymi owocami oraz dzisiejsze temperatury przeniosą Was w żar gorących tropików! Kokos, marakuja, liczi, ananas, karambola, kiwano i miechunka… Bez cukru przepisy, food2 kuchnia autorska  
Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 25 minut 25 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (ok. 100 g)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250 ml wody
  • 1-2 łyżki cukru/syropu z agawy/miodu/ksylitolu lub erytrytolu
  • 4 owoce marakui
  • 1 kiwano
  • 1 karambola (lub dodatkowa marakuja)
  • ćwierć świeżego ananasa
  • kilka miechunek peruwiańskich
  • kilka liczi
  • 1 łyżka wiórek kokosowych

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną podpraż w garnku, często potrząsając. Gdy zacznie pachnieć, przesyp ją na sito i przelej wrzątkiem.
  2. Kaszę wsyp z powrotem do garnka, wlej szklankę wrzątku i wstaw na mały ogień. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  3. Kolejno wlej mleko kokosowe i dodaj wybrany cukier. Jaglankę gotuj przez kolejne 5-10 minut, często mieszając, do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby możesz dolać więcej wody lub mleka.
  4. Jaglankę wymieszaj z miąższem z 3 marakui i przełóż do 2 miseczek. Na wierzch wyłóż miąższ z kiwano (lub dodatkowej marakui) i udekoruj pokrojonymi owocami. Gotową jaglankę posyp wiórkami kokosowymi.

Kategorie przepisów