Imprezowa sałatka z tortellini
Jaka by impreza nie była, sałatka musi być zawsze. U Was też tak jest?
Fajnie od czasu do czasu przygotować coś nowego. Dla mnie tym „nowym” okazała się sałatka z tortellini, sałatą lodową, ogórkiem, papryką, kukurydzą i prażonym słonecznikiem. Ten ostatni świetnie sprawdza się w sałatkach, nadając im element chrupkości.
- 250 g tortellini
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 puszka kukurydzy
- 4 ogórki kiszone
- 1/3 słoika papryki konserwowej (u mnie 2 całe papryki)
- 2-3 garści ziaren słonecznika
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Tortellini przygotowujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy.
Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki.
Ogórki oraz paprykę kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Ziarna słonecznika prażymy do przyrumienienia na rozgrzanej, suchej patelni. Co jakiś czas potrząsamy patelnią, by słonecznik się nie przypalił.
Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy sos majonezowo-ketchupowy, mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.