Hummus - domowa pasta z ciecierzycy
Lubicie czy nienawidzicie ? Próbowaliście, czy to nadal przed Wami ?
Zróbcie, spróbujcie, przekonajcie się, że ... to jest PYSZNE !
Domowy hummus zajadać można na dobrym chlebku lub w towarzystwie chrupiących warzyw. Idealny na przyjęcie, szybki w przygotowaniu.
Składniki:
* 3 łyżki sezamu
* 1 łyżka oleju sezamowego lub innego
* puszka ciecierzycy ( około 300 g )
* 2-3 ząbki czosnku
* około 100 ml oliwy z oliwek
* sól
* papryka w proszku
Wykonanie:
Na wstępie musimy przygotować TAHINI, czyli pastę sezamową.
Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy ziarna sezamu i prażymy, aż sezam lekko się ze złoci. Uwaga ! Nie wolno przypalić , gdyż ziarna staną się gorzkie.
Ostudzić.
Sezam zmiksować, pulsacyjnie. Dodać łyżkę oleju sezamowego i miksować, aż pasta stanie się gładka.
Ciecierzycę, wraz z wodą, zmiksować z czosnkiem i oliwą na pastę. Dodać tahini, połączyć obie pasty. Gotowy hummus doprawić do smaku.
Przełożyć do słoiczka, polać oliwą i posypać papryką.
Smacznego !