Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku
Huevos rancheros to meksykański sposób na treściwe śniadanie z jajkami w roli głównej! Sadzone jajka, chrupiące plastry boczku, pasta z czarnej fasoli, salsa z pomidorów i awokado oraz świeżo posiekana kolendra, a to wszystko podane na kukurydzianej tortilli. Pycha! To śniadanie zdecydowanie daje energię na cały dzień! Zresztą spróbujcie sami, a gwarantuję, że heuvos rancheros staną się Waszym ulubionym sposobem na rozpoczęcie dnia! Nawet jeśli nie jesteście meksykańskimi ranczerami. ;)
*
SKŁADNIKI
na 2 porcje huevos rancheros
- 2 kukurydziane tortille
- 2 jajka
- 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli
- kilka plastrów surowego boczku
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 1 limonka
- garść świeżej kolendry
- pieprz, sól
Na suchej i rozgrzanej patelni ułóż plastry boczku i przysmaż je z obu stron, aż będą chrupiące. Następnie odsącz je na papierowym ręczniku. Rozbij jajka i smaż je na wytopionym z boczku tłuszczu do momentu, aż białko się zetnie.
Awokado obierz i pokrój w kostkę razem z pomidorami. Skrop sokiem z limonki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Fasolę delikatnie rozgnieć widelcem i również dopraw.
Tortillę podgrzej na patelni i przełóż na talerze. Posmaruj kolejno fasolą, ułóż jajka sadzone i wyłóż sałatkę z awokado i pomidorów oraz plastry boczku. Gotowe huevos rancheros posyp posiekaną kolendrą i podawaj od razu. Smacznego!
*