Hot dogi z grillowaną kiełbaską z boczkiem i serem żółtym
Hot dogi z grillowaną kiełbaską z boczkiem i serem żółtym, sałatka z sałaty lodowej i warzyw to moje propozycje na grilla. Do przygotowania sałatki wykorzystałam olej Kujawski z ziołami, który jest połączeniem oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami. Nadaje się do smażenia, pieczenia i sałatek.
Oleje ziołowe Kujawski świetnie sprawią się jako wygodna alternatywa do przyprawienia dań – potrafią podkręcić smak dania.
Składniki na hot dogi z grillowaną kiełbaską z boczkiem i serem żółtym:
(4 sztuki)
- 4 bułki do hot dogów
- 1-2 łyżki ketchupu
- 1-2 łyżeczki musztardy miodowej
- 1-2 łyżki prażonej cebulka
- 4 kiełbaski cienkie
- 4 plastry boczku
- 4 plastry sera żółtego
- 1 łyżka oleju Kujawski do posmarowania grilla (może być elektryczny)
Jak przygotować hot dogi z grillowaną kiełbaską z boczkiem i serem żółtym?
Bułki do hot-dogów podpiekam w piekarniku, przekrawam z jednej strony, ale nie do końca. Smaruję musztardą miodową.
Kiełbaski zawijam w ser żółty, a następnie w boczek i grilluję na grillu elektrycznym.
Na podgrzane bułki układam sałatkę, grillowane kiełbaski, posypuję prażoną cebulką i polewam ketchupem.
Hot dogi z grillowaną kiełbaską z boczkiem i serem żółtym są gotowe.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: prosty przepis
Składniki na sałatkę z kapusty lodowej z warzywami:
- 1/2 główki kapusty lodowej (może być też młoda kapusta)
- 2 marchewki
- 3-4 rzodkiewki
- ok. 5 łyżek kukurydzy z puszki
- 1/2 cebuli
- 1 pęczek świeżego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 3-4 łyżki oleju Kujawski z ziołami “Czosnek i bazylia”
- sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę z kapusty lodowej z warzywami:
Sałatę siekam drobno, marchewkę ścieram na drobnych oczkach tarki, rzodkiewkę na dużych oczkach, a cebulę kroję w kostkę.
Do miski przekładam sałatę, marchewkę, rzodkiewkę, cebulę, kukurydzę, posiekany świeży koperek i polewam sokiem z cytryny. Na koniec polewam olejem Kujawski z ziołami “Czosnek i bazylia”. Gotową sałatkę doprawiam solą i pieprzem. Można tu jeszcze wykorzystać dowolne dodatki np. ser feta, czerwona fasolę, kolorową paprykę.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: prosty przepis