Hot cross buns czyli angielskie bułeczki z krzyżykiem
„Te małe, słodkie bułeczki z bakaliowym nadzieniem, pachnące cynamonem w Wielkiej Brytanii spożywa się w Wielki Piątek na śniadanie. Zdobi je biały krzyż, który ma przypominać o ofierze Chrystusa. Tradycja ich wypieku sięga czasów pogańskich, kiedy to składano je w darze bogini wiosny. Żywiono też przekonanie, iż bułeczki posiadają magiczne właściwości.
Początkowo Kościół próbował zabronić ulubionego przysmaku, ale był on już tak popularny, że w końcu zdecydowano o jego włączeniu w tradycję chrześcijańską.
Najlepiej smakują świeże prosto z pieca z dużą ilością masła.”
Hot cross buns czyli angielskie bułeczki z krzyżykiem (inspiracja - http://www.womanandhome.com)
Składniki na 15szt.
Zaczyn:
25g świeżych drożdży
12g cukru
30g mąki
40ml wody
Ciasto:
600g mąki pszennej
125g cukru
75g masła
210ml mleka
1 jajko
cały zaczyn
100g rodzynek koryntek
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta przyprawy do piernika
szczypta soli
Do smarowania bułeczek:
1 żółtko
1 łyżka mleka
Do dekoracji :
75g mąki
1,5 łyżki oleju
5,5 łyżki wody
Lukier:
1/3 szklanki soku pomarańczowego
5 łyżek cukru
Przygotować zaczyn. Rozkruszyć drożdże w garnuszku. Dodać cukier, mąkę i letnią wodę. Utrzeć na jednolitą masę i zostawić do wyrośnięcia.
Wymieszać mikserem mąkę z masłem aż powstaną grudki. Dodać cały zaczyn oraz wszystkie pozostałe składniki ciasta. Wyrobić krótko mikserem. Przełożyć na matę i ugniatać dopóki nie będzie gładkie i elastyczne. W trakcie wyrabiania podsypać w razie potrzeby mąką. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieść, aby je odgazować. Podzielić na 15 równych kawałków. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. 2cm odstępach. Przykryć ściereczką i zostawić na około jedną godzinę aby bułeczki podrosły.
W tym czasie przygotować masę na krzyżyki. Wymieszać w misce mąkę z wodą i olejem na jednolitą masę. Nie powinna ona być zbyt gęsta, żeby się dała wyciskać, ani też zbyt rzadka bo będzie się rozlewać.
Wymieszać żółtko z mlekiem i posmarować nim wyrośnięte bułeczki. Masę na krzyżyki przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskać na wyrośnięte bułeczki okrągłe paski , najpierw poziome później pionowe. Piec bułeczki 20 min w piekarniku nagrzanym do 190°C. Aby się za nadto nie przyrumieniły, można po pewnym czasie przykryć je folią aluminiową.
Zagotować sok pomarańczowy z cukrem. Wyjąć upieczone bułeczki i od razu smarować syropem pomarańczowym. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Przepis dodaję do akcji "Ciasta Świata - Wielkanoc 2013"