Hot Cross Buns – angielskie bułeczki wielkanocne

Wielkanoc w Wielkiej Brytanii nie może się bez nich obyć. Pachną korzennymi przyprawami i są pełne rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. O czym mowa? Oczywiście o hot cross buns — rozkosznych drożdżowych bułeczkach, które tradycyjnie wypieka się na Wyspach w Wielki Piątek, chociaż można je spotkać na długo przed Świętami, a często nawet przez cały rok. Trudno się dziwić, bo są tak dobre, że gdyby nie dość pracochłonne przygotowanie, piekłbym je każdego ranka.

Skąd sama nazwa bułeczek hot cross buns? Nawiązuje oczywiście do ukrzyżowania Jezusa Chrystusa, zaś użyte przyprawy reprezentują eteryczne olejki, którymi zabalsamowano jego ciało. Uważa się jednak, ze sama tradycja umieszczania symbolu krzyża na wypiekach pochodzi jeszcze z czasów antycznej Grecji. Jednak te rozważania zostawmy historykom, a ja skupię się na samych bułeczkach.

Sekret przygotowania hot cross buns tkwi w dobrze zagniecionym cieście drożdżowym, które jest aromatyzowane korzennymi przyprawami i skórką pomarańczową lub cytrynową. Nie należy również zapominać o rodzynkach. Oryginalnie są tutaj używane koryntki. Równie ważna jest specjalna pasta, z której formujemy symbol krzyża, który po pieczeniu powinien pozostać jaśniejszy od reszty ciasta oraz syrop cukrowy, którym smarujemy bułeczki po upieczeniu. Do syropu można dodać przyprawy, dzięki czemu będą one jeszcze smaczniejsze. Przed pieczeniem hot cross buns układamy na blasze blisko siebie, aby bułeczki się połączyły i jeszcze ciepłe trzeba było odrywać. Tak smakują najlepiej.

Zdjęcie - Hot Cross Buns – angielskie bułeczki wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Hot Cross Buns - angielskie bułeczki wielkanocne Łukasz Wielkanoc w Wielkiej Brytanii nie może się bez nich obyć. Pachną korzennymi przyprawami i są pełne rodzynek oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej. O… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska Wydrukuj przepis Ilość porcji: 16-20 sztuk Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 30 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 30 g cukru
  • 200 ml mleka

Ciasto właściwe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 100 g rodzynek
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo:

  • 1 żółtko

Masa na krzyżyki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki mleka

Syrop:

  • 50 ml wody
  • 75 g cukru
  • 3 goździki
  • duża szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE

Zaczyn

  1. Mleko podgrzej, aby było letnie. Rozprowadź w nim dokładnie drożdże, cukier oraz mąkę. Odstaw na 10-15 minut do wzburzenia.

Ciasto właściwe

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą oraz przyprawą do piernika. Wlej zaczyn, wbij jajka i dodaj pokrojone na kawałki masło oraz otartą z pomarańczy skórkę.
  2. Zagnieć ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Ja robię to za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego.
  3. Kolejno dodaj rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Ponownie zagnieć ciasto.
  4. Gotowe ciasto drożdżowe wstaw do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na 16-20 równych porcji. Uformuj okrągłe bułeczki i ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia w równych odstępach. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj masę na krzyżyki.
  6. Wyrośnięte hot cross buns posmaruj rozbełtanym żółtkiem.

Masa na krzyżyki

  1. Wszystkie składniki umieść w miseczce i połącz za pomocą łyżki. Masa powinna być gęsta i dać się formować w rękach.
  2. Z gotowej masy formuj wałeczki i kładź je na wyrośniętych bułkach formując krzyżyki. Możesz również ją wyciskać przez rękaw cukierniczy, ale według mnie tak jest łatwiej.
  3. Udekorowane hot cross buns umieść w piekarniku nagrzanym do 200ºC i piecz przez 15-20 minut do złotego koloru.

Syrop

  1. W czasie pieczenia bułek przygotuj syrop.
  2. Umieść w rondelku wszystkie składniki i gotuj go przez krótką chwilę.
  3. Gotowym syropem posmaruj upieczone i jeszcze ciepłe hot cross buns. Bułeczki odstaw do przestudzenia i podawaj.

*Przepis własny na podstawie White Plate.

Przepisy z tych kategorii

Drop scones - szkockie naleśniki
1

Drop scones - szkockie naleśni…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Eton mess z pieczonym rabarbarem
1

Eton mess z pieczonym rabarbar…

food² food²
Food Square

Compote z rabarbaru

Compote z rabarbaru

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Brytyjskie bułeczki scones z malinami

Brytyjskie bułeczki scones z m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Oatcakes - szkockie krakersy owsiane (z patelni)
1

Oatcakes - szkockie krakersy o…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Scones pszenno-kukurydziane (wytrawne)
1

Scones pszenno-kukurydziane (w…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Chleb z samopszy na zakwasie
1

Chleb z samopszy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Dyniowy chleb kanapkowy

Dyniowy chleb kanapkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chałka dyniowa

Chałka dyniowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bułki orkiszowe z jarmużem

Bułki orkiszowe z jarmużem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pumpernikiel ze śliwkami

Pumpernikiel ze śliwkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z płaskurki na zakwasie
1

Chleb z płaskurki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb