Hiszpańskie ciasteczka na oliwie o smaku pomarańczowym (Tortas de aceite)


Hiszpańskie ciasteczka na oliwie o smaku pomarańczowym (Tortas de aceite) [16 sztuk]* - 50ml oliwy z oliwek - skórka obrana z połówki pomarańczy + starta skórka z drugiej połówki - łyżeczka mielonego kardamonu - 180g mąki - 1 łyżeczka drożdży instant - 30g cukru - szczypta soli - 80ml ciepłej wody - 1 łyżka sezamu - cukier puder do posypania
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Na małym ogniu, na patelni rozgrzej oliwę, dodaj obraną skórkę z pomarańczy i smaż przez około 7 minut. Odstaw z ognia, wyjmij skórkę, dodaj łyżeczkę kardamonu i poczekaj aż całość ostygnie. W dużej misce pomieszaj mąkę, drożdże, cukier, sól, sezam i startą skórkę z pomarańczy. Powoli dodawaj oliwę i wodę, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Zagnieć ją kilka razy. Utwórz rulon i podziel na 16 części. Każdą część rozwałkuj na kształt bardzo cienkiego (1-2mm) koła i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 15 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Odstaw do ostygnięcia. Można posypać cukrem pudrem.
*proporcje z przepisu z Lawendowego Domu
Śliwka