Hawajskie bułeczki z szarpaną wieprzowiną i ananasem

Hawajskie bułeczki z szarpaną wieprzowiną i ananasem

 

Jakiś czas temu przygotowując enchiladas z birria de cerdoupiekłem za dużo szarpanej wieprzowiny. Postanowiłem ją wykorzystać w jakiś ciekawy sposób i w oko wpadły mi hawajskie bułeczki do odrywania, które postanowiłem nadziać przygotowanym mięsem, świeżym ananasem i serem cheddar. Wyszło super danie, które można zaserwować jako przekąskę, kolację lub finger-food na imprezę. Gorąco polecam!

Same hawajskie bułeczki zwane hawaiian buns, rolls lub sliders, to ciekawe pieczywo, przypominające nieco portugalskie i brazylijskie pão doce. Są słodkie, maślane i niesamowicie puszyste. Ze względu na dodatek soku z ananasa do drożdżowego ciasta zyskują charakterystyczny wyjątkowy aromat. Pieczywo wymyślił Robert R. Taira, który otworzył piekarnię King’s Bakery w Honolulu w latach 70. Z czasem otworzyły się kolejne restauracje, a bułeczki pod marką King’s Hawaiian pojawiły się na półkach amerykańskich sklepów.

Hawajskie bułeczki to popularne pieczywo do burgerów oraz kanapek typu slider z szynką i serem, serwowanych jako przekąska. Tak naprawdę można je podać z czymkolwiek lubicie. Smakują świetnie zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, a także bez dodatków. Tradycyjnie bułeczki po upieczeniu smaruje się masłem. Jednakże celowo ten krok pominąłem, bo bułeczki były na tyle dobre, że ten dodatek wydawał mi się już zbędny.

Jeśli chodzi o samą szarpaną wieprzowinę, to możecie wykorzystać jeden z dwóch przepisów, które znajdziecie na blogu: ten meksykański lub wcześniejszą recepturę, którą wykorzystałem do burgerów. Aby dodać daniu nieco więcej hawajskiego charakteru, postanowiłem podać je ze świeżym ananasem. Ten z puszki też się od biedy nada, ale słodki dojrzały ananas będzie znacznie lepszym wyborem. Po upieczeniu bułeczek wystarczy wyłożyć wspomniane dodatki, dobry ser (polecam cheddar) i zapiec krótko ponownie. Finalnie zachęcam do zaserwowania ich z pikantnym sosem sriracha, który nada im charakteru.

Zdjęcie - Hawajskie bułeczki z szarpaną wieprzowiną i ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hawajskie bułeczki z szarpaną wieprzowiną i ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Hawajskie bułeczki z szarpaną wieprzowiną i ananasem

Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 25 minut 25 minut

Składniki na hawajskie bułeczki z szarpaną wieprzowiną i ananasem:

Hawajskie bułeczki:

  • 550 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej
  • 7 g suszonych drożdży lub 14 g świeżych
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 125 ml soku z ananasa
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli

 

Do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

 

Dodatkowo:

  • porcja szarpanej wieprzowiny z 1 kg mięsa wg tego przepisu
  • 200 g sera cheddar
  • 1 ananas
  • kilka łyżek sosu sriracha lub innego ulubionego ostrego sosu

 

Jak przygotować hawajskie bułeczki z szarpaną wieprzowiną i ananasem?

Hawajskie bułeczki

  1. Mąkę, suszone drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn z mleka, odrobiny mąki i cukru), cukier oraz sól wsyp do dzieży miksera. Wbij jajka, wlej letnie mleko oraz sok z ananasa. Przy pomocy haka do ciasta drożdżowego wyrabiaj składniki przez kilka minut do połączenia.
  2. Do wyrobionego ciasta, wlej roztopione i przestudzone masło i dalej wyrabiaj, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. (Ważne: ciasto powinno być nieco klejące). Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny.
  3. Po tym czasie ciasto krótko zagnieć ponownie i podziel na 15 równych porcji (po ok. 70 g). Z każdej porcji uformuj okrągłe bułeczki. Najłatwiej jest to robić dłońmi zwilżonymi wodą lub olejem.
  4. Przygotuj blaszkę o wymiarach ok. 20x30 cm i pokryj ją papierem do pieczenia. W foremce ułóż przygotowane bułeczki, ustawiając po 3 w rzędzie. Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
  5. Jajko roztrzep z mlekiem i przy pomocy pędzelka posmaruj mieszanką wierzch bułeczek. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut do złoto-brązowego koloru.
  6. Wyjmij i odstaw na pół godziny do przestudzenia.

 

Dodatki

  1. Ser cheddar zetrzyj na tarce lub pokrój na plastry. Ananasa obierz i pokrój w centymetrowe plasterki, a następnie na ćwiartki.
  2. Przestudzone bułeczki wyjmij z formy i przekrój na pół (nie trzeba ich rozdzielać). Na spód rozłóż równomiernie szarpaną wieprzowinę, następnie ułóż ćwiartki ananasa i przykryj całość serem. Same spody z dodatkami wstaw ponownie do pieca nagrzanego do 240°C z opcją grill na około 5 minut, aż ser się roztopi.
  3. Wierzchnią warstwę bułeczek posmaruj od spodu sosem sriracha i połóż ją na górę podpieczonych spodów. Podawaj od razu.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square

*Przepis na Hawaiian Buns na podstawie przepisu Handle the Heat.

Zdjęcie - Hawajskie bułeczki z szarpaną wieprzowiną i ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Hawajskie bułeczki z szarpaną wieprzowiną i ananasem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów