Gyros z sosem tzatziki po mojemu
Gyros:
- 60 dag mięsa wołowego
- cebuli, tyle, żeby po pokrojeniu było jej tyle objętościowo co mięsa, jakieś 5 – 7 sztuk
- przyprawa do gyrosa
- pół główki czosnku
- sól, pieprz
- zielona papryka
- pół łyżeczki pasty sambal
Mięso pokroić w cieniutkie paski, cebulę w piórka, czosnek zmiażdżyć, dodać przyprawę do gyrosa i marynować wszystko najlepiej 24h. Usmażyć – pod koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pastę sambal, doprawić do smaku.
Tzatziki:Ogórek zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić i odstawić, aż puści sok – odlać, odcisnąć ogórka. dodać jogurt, zmiażdżony czosnek i posiekany koperek, doprawić, wymieszać.
Podobne wpisy Gyros z sosem tzatziki po mojemuSatay z wołowiny z sosem z masła orzechowego