Gulasz z soczewicy i ciecierzycy - kuchnia arabska
Zainspirowana urlopem w Afryce i tamtejszą, arabską kuchnią przygotowałam dla Was kilka nowych, pysznych przepisów!
Kilka już Wam pokazałam, a kilka jeszcze przed nami!
Dziś zapraszam na pyszny gulasz z soczewicy i ciecierzycy w pomidorach.
Niezwykle sycące danie pełne arabskich aromatów!
Swoim zapachem zabiera nas w kraje pełne słońca i sprawia, że nie możemy oderwać się od talerza.
Łatwe do zrobienia i szybkie.
Taki gulasz z soczewicy i ciecierzycy jest fantastycznym pomysłem równo na obiad, jak i kolację na ciepło czy imprezowe danie!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( porcja dla 4 osób )
* cebula – 2 szt
* czosnek – 2 ząbki
* pomidory pelati – 400 g
* podgotowana wcześniej ciecierzyca ( lub w puszce ) – ok. 200 g
* podgotowana wcześniej soczewica – 200 g
* świeża pietruszka
* ziarna kolendry, kmin rzymski, słodka papryka, koper włoski, chili, sól, pieprz, cukier
* sok z cytryny
* jogurt naturalny – 2-3 łyżki
* oliwa z oliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy przyprawy ( po dużej szczypcie kolendry, kminu i kopru włoskiego! ), a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.
Wrzucamy słodką paprykę oraz chili, dodajemy pomidory wraz z zalewą, łyżeczkę cukru oraz soczewicę i ciecierzycę.
Wszystko razem dusimy na wolnym ogniu do miękkości ( ok. 10-15 minut ).
Dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny.
Podajemy a gorąco ze świeżą pietruszką i chrupiącym pieczywem!
Smacznego!