Gulasz z fasolką szparagową i kiełbasą

Jeśli lubisz dania typu leczo, ten gulasz z fasolką szparagową i kiełbasą z pewnością przypadnie Ci do gustu. To aromatyczna, sycąca potrawka z warzywami, która świetnie sprawdza się jako domowy, szybki obiad dla całej rodziny.
Do przygotowania tej potrawy potrzebne będą: fasolka szparagowa, papryka, marchewka i por. To one nadają daniu koloru i smaku. Do tego dorzucam pokrojoną w plasterki kiełbasę, która nadaje gulaszowi konkretny, wyrazisty charakter. Całość duszę w sosie pomidorowym, a na koniec dodaję ugotowany ryż bezpośrednio na patelnię i dokładnie wszystko mieszam.
Danie jest pyszne, aromatyczne i naprawdę sycące. Mój mąż i syn zawsze wracają po dokładkę, aż na patelni nie zostaje ani odrobina! Mnie też smakuje za każdym razem.
Gulasz z fasolką szparagową i kiełbasą to idealna propozycja na szybki obiad. Spróbuj i daj znać, czy też uważasz, że to jedno z lepszych letnich dań jednogarnkowych 🙂
Polecam Ci też pyszny makaron z kurczakiem, cukinią i fasolką szparagową, fantastyczną zapiekankę ziemniaczaną z jajkami i fasolką szparagową czy makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i fasolką szparagową.
Składniki na gulasz z fasolką szparagową i kiełbasą:
- 250-300 g żółtej fasolki szparagowej
- 1 duża marchewka
- 1 por
- 1 duża czerwona papryka
- około 250 g kiełbasy (u mnie jedno pętko kiełbasy podwawelskiej)
- 1 puszka pomidorów z czosnkiem
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. bulionu
- mielona papryka słodka i ostra
- suszone oregano
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- około 1 szkl. ryżu
Gulasz z fasolką szparagową i kiełbasą – krok po kroku: 
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół. Gotujemy w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku. Odcedzamy.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.
Pora kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i/lub trzemy na dużych oczkach tarki (u mnie i tak i tak).
Kiełbasę kroimy na półplasterki.
Ryż gotujemy w lekko osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy kiełbasę i smażymy, aż do lekkiego zarumienienia. Zdejmujemy z patelni.
Na patelnię po smażeniu kiełbasy wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy marchewkę pokrojoną w kostkę oraz paprykę. Smażymy chwilę, po czym dodajemy tartą marchewkę oraz pora. Smażymy, aż do zeszklenia warzyw.
Jeśli jest taka potrzeba, można wlać na patelnię odrobinę wody.
Następnie dodajemy kiełbasę, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz bulion.
Dusimy całość na średnim ogniu, pod przykryciem, przez kilka-kilkanaście minut (aż marchewka z papryką nieco zmiękną).
Zdejmujemy pokrywkę, doprawiamy mieloną papryką słodką i ostrą, suszonym oregano oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową. Gotujemy jeszcze przez kilka minut (już bez przykrycia).
Gotowy gulasz posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Moim zdaniem najlepiej smakuje wymieszany w całości razem z ugotowanym ryżem, ale ryż i gulasz można też podać na talerzu osobno.