Gulasz wołowy z piekarnika (taki, co robi się sam)

Gulasz wołowy z piekarnika (taki, co robi się sam)

 

Zdjęcie - Gulasz wołowy z piekarnika (taki, co robi się sam) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klasyczny gulasz wołowy to pyszne i bardzo sycące danie obiadowe. Wiadomo jednak, że wołowina potrzebuje czasu, aby mogła stać się naprawdę krucha, miękka i delikatna. Dlatego właśnie bardzo lubię przyrządzać gulasz wołowy w piekarniku. Składniki podsmażam, a następnie wszystko razem trafia do piecyka. Nie trzeba nic robić- obiad gotuje się sam. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i po jakiś 2 godzinach możemy cieszyć się pełnym smaku, wybornym gulaszem wołowym.

Składniki gulaszu wołowego:

Podstawą gulaszu wołowego jest oczywiście… wołowina. Ja często kupuję gotowe, pokrojone już mięso nazywane najczęściej po prostu “wołowiną na gulasz”- dostaniecie takie porcje na tackach w każdym markecie. Dobra będzie w zasadzie każda część wołowiny, ważne by nie była “żylasta”. Polędwicę wołową radzę wykorzystać w inny sposób (np. na stek- przepis TUTAJ), kupić więc możecie np. łopatkę  czy pręgę wołową.

Do gulaszu dodaję też pieczarki- wybieram najchętniej te brązowe. Moim zdaniem ich smak jest głębszy i bardziej przypominają po usmażeniu grzyby leśne. Tu od razu ważna uwaga: pieczarki smażymy na dużym ogniu, aby ładnie się zarumieniły, a nie puściły soku.

Zdjęcie - Gulasz wołowy z piekarnika (taki, co robi się sam) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby było szybko, bo to obiad domowy, dodaję też trochę mrożonego groszku i włoszczyzny. Wzbogacają smak dania i zawsze to jakieś warzywa przemycone w porcji dla dzieci :) Dodatkowo zielony groszek tak ładnie wygląda w sosie! :)

Zdjęcie - Gulasz wołowy z piekarnika (taki, co robi się sam) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dla smaku wlewam zawsze dobry chlust (czyli ok. 1/3 szklanki) czerwonego, wytrawnego wina. Wino nie tylko wzbogaca smak dania, ale sprawia też, że mięso lepiej kruszeje. Jeśli nie masz wina, pod koniec gotowania dodaj do gulaszu łyżkę koncentratu pomidorowego. Jego kwaskowaty smak wzbogaci smak gulaszu.

Jeśli macie pod ręką inne warzywa jak paprykę, seler naciowy, a nawet cukinię- śmiało dodajcie je również do dania!

Dla uzyskania mocniejszego aromatu grzybowego możecie dodać kilka suszonych grzybów leśnych.

Jak przygotować klasyczny gulasz wołowy?

Zdjęcie - Gulasz wołowy z piekarnika (taki, co robi się sam) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gulasz wołowy przygotowuję w żeliwnej brytfance z pokrywką. W takich naczyniach nie tylko świetnie się smaży, ale także piecze. Jeśli nie macie żeliwnego naczynia, składniki posmażcie na patelni o grubym dnie- jeśli nie ma plastikowych części- możecie w niej także zapiekać danie. Do pieca wstawić możecie szklane naczynie do zapiekania czy nawet solidny garnek z pokrywką.

Z czym podać gulasz wołowy?

Gulasz wołowy podaję z dodatkiem tłuczonych ziemniaków, kaszy (gryczanej lub jęczmiennej lub klusek. Świetnie pasują także zasmażane buraczki- przepis znajdziecie TUTAJ.

Zdjęcie - Gulasz wołowy z piekarnika (taki, co robi się sam) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 5 porcji.

 

Składniki:

  • wołowina - ok. 1 kg, gulaszowa, pokrojona w ok. 2 cm kostkę
  • cebula - 1 duża sztuka
  • czosnek - 2 ząbki
  • pieczarki - 500 g
  • mrożony groszek - 1 szklanka
  • włoszczyzna - ok. 1/2 szklanki (może być mrożona), opcjonalnie
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • olej - do smażenia
  • czerwone wino - 1/3 szklanki
  • woda/bulion - ok. 2-3 szklanki
  • liśc laurowy - 2 szt
  • ziele angielskie - ok. 3 szt
  • sól, pieprz - do smaku
  • sos sojowy - 1 łyżka, do smaku, opcjonalnie

Przygotowanie:Przepis - Wydrukuj przepis

  1. Pieczarki pokrój w plastry.
  2. Na dnie żeliwnego garnka/patelni rozgrzej olej, usmaż na sporym ogniu pieczarki na złoto. Możesz doprawić je pod koniec sosem sojowym (polecam!)
  3. Grzyby przełóż do miski.
  4. Mięso pokrój w ok. 2 cm kostkę, oprósz z każdej strony mąką. Nadmiar strzepnij.
  5. Partiami smaż mięso (niech kawałki leżą luźno obok siebie) na rozgrzanym oleju (ta sama patelni co grzyby).
  6. Gdy mięso będzie przybrązowione z każdej strony-zdejmij je z patelni i dodaj do pieczarek. W ten sam sposób usmaż resztę mięsa.
  7. Na tę samą patelnię (w razie konieczności wlej tylko nieco oleju) włóż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Przesmaż i zalej ok. 1/3 szklani wody- żeby zdjąć cały smak z dna patelni.
  8. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie (możesz też suszony rozmaryn, kminek, paprykę- słodką lub ostrą).
  9. Duś cebulę z przyprawami, aż będzie miękka.
  10. Dodaj groszek i włoszczyznę- jeśli ich używasz.
  11. Dodaj wcześniej usmażone mięso i pieczarki.
  12. Wlej wino.
  13. Całość zalej wodą/bulionem tak, aby płyn tylko przykrył składniki.
  14. Dopraw solą i pieprzem.
  15. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC.
  16. Piecz przez około 2 godziny, mniej więcej po 1-1,5 godzinie zdejmij pokrywkę- niech nadmiar płynu odparuje.
  17. Gulasz piecz tak długo, aż mięso będzie zupełnie miękkie.

Kategorie przepisów