Gulasz wołowy na pęczaku z olejem lnianym

Gulasz wołowy na pęczaku z olejem lnianym
Zdjęcie - Gulasz wołowy na pęczaku z olejem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g wołowiny
  • 150 g pęczaku
  • 2 garście szpinaku baby
  • kilka szalotek
  • kilka ząbków czosnku
  • garść ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 3 łyżki oleju Kujawski do smażenia
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Mięso pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanej patelni na oleju przez kilka minut. 


Cebulki i czosnek obrać. Cebulki podzielić na ćwiartki, ząbki czosnku przekroić na pół, dodać do mięsa i smażyć jeszcze kilka minut. 


Jeśli danie ma być z sosem, dodać niecałą szklankę wody i dusić przez kilkanaście minut. Sos można na koniec zagęścić mąką. 


Szpinak umyć i zblanszować w gorącej wodzie. Słonecznik uprażyć na patelni. Kaszę ugotować i wymieszać ze słonecznikiem, szpinakiem i olejem lnianym. Ułożyć mięso na kaszy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kategorie przepisów