Gulasz wieprzowy w sosie curry

Gulasz wieprzowy w sosie curry
Zdjęcie - Gulasz wieprzowy w sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




































Słysząc "gulasz" pewnie wielu z Was wyobraża sobie mięso w sosie własnym, podawane z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Mimo, że niektórzy moi znajomi myślą, że jem jedynie dziwne i nietypowe potrawy nie jest to prawdą. Lubię czasem zjeść tradycyjne potrawy i gotuję je nawet w swojej kuchni, nie wrzucam jednak na nie przepisów na bloga, ponieważ idea burczymiwbrzuchu jest inna. Założenie bloga jest takie by prezentować Wam proste, ale przy tym zaskakujące i oryginalne przepisy, które rozwijają naszą i Waszą kreatywność :) Myślę, że przepis na trochę inny (niż tradycyjny) gulasz wieprzowy wpisuję się w ten kanon. Zrobiłam go na bazie passaty pomidorowej, mleka kokosowego i aromatycznych przypraw w postaci kuminu, kolendry, curry. Dodałam także imbir, czosnek i chilli by gulasz nabrał charakteru. Danie można oczywiście podać z ziemniakami, ale ja proponuję połączyć go z kaszą kuskus lub chlebkiem naan.
Gulasz wieprzowy w sosie curry
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 120 ml mleka kokosowego
  • 400 ml wody/bulionu (lub więcej jeśli sos zbytnio zgęstnieje)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 3 cm korzenia imbiru
  • papryczka chilli
  • łyżka kolendry
  • łyżka kuminu
  • łyżka curry
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka ostrej papryki
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól gruboziarnista
  • liść laurowy
  • pietruszka
  • świeża mięta
  1. Na suchej patelni prażymy na średnim ogniu przez kilka minut ziarna kolendry i kuminu. Gdy zaczną wydzielać aromat przekładamy je do moździerza, dodajemy świeżo mielony pieprz, sól gruboziarnistą (ok. łyżeczki), curry, ostrą paprykę i ucieramy przyprawy na proszek.
  2. Mięso myjemy, suszymy i oczyszczamy z błon. Kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do głębokiej patelni, garnka lub woka, przyprawiamy pieprzem i smażymy przez 4 minuty. Przekładamy na półmisek.
  3. W tym samym garnku/woku smażymy na oliwie cebulę, czosnek, imbir i chilli. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy, marchewkę oraz wcześniej przygotowane przyprawy, smażymy kilka minut. Dorzucamy wcześniej podsmażane mięso, liść laurowy, dolewamy passatę pomidorową oraz wodę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Od czasu do czasu mieszając gulasz i dolewając odrobinę wody/bulionu. Na koniec gotowania wlewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze 5 minut.
  4. Gulasz posypujemy pietruszką i świeżą miętą. Danie podajemy z kaszą np. kuskus, chlebkiem naan lub z ryżem.
Tosia

Kategorie przepisów