Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą
- SKŁADNIKI :
- * grzyby leśne - 200 g
- * dynia - 150 g
- * soczewica - 1 garśc
- * marchew - 1 szt
- * cebula - 1 szt
- * pomidory z puszki - 100 g
- * oliwa - 50 ml
- * sól
- * pieprz
- * papryka
- * śmietana 30% - 100 ml
- * bulion warzywny - ok.400 ml
Kilka dni temu Mama przyniosła do domu wielką dynię!Została oczywiście podzielona na kilka części i z każdej powstało coś równie smacznego!Z jednej zrobiłam gulasz – bezmięsny , ale za to z mnóstwem smacznych warzyw!Wykorzystałam do niego leśne grzyby …. dynię …. marchew … i tak lubianą przeze mnie czerwoną soczewicę!
Danie nie tylko sycące , ale nie zdrowe!
Podane z kuskusem zachwyciło na obiedzie!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut.
W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto.
Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki grzyby i odrobinę solimy.
Marchew kroimy w cienkie plasterki , dynię w kostkę i po ok. 10 minutach dodajemy do garnka.
Zalewamy gorącym bulionem , wsypujemy soczewicę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą.
Dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut.
Po tym czasie doprawiamy do smaku , a następnie zabielamy – w tym celu do osobnego garnka odlewamy trochę bulionu , mieszamy ze śmietaną i delikatnym strumieniem wlewamy do gulaszu.
Gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.
W razie potrzeby doprawiamy!
Podajemy gorący z kuskusem lub inną kaszą!
Smacznego!