Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą

Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą
  • SKŁADNIKI :
  • * grzyby leśne - 200 g
  • * dynia - 150 g
  • * soczewica - 1 garśc
  • * marchew - 1 szt
  • * cebula - 1 szt
  • * pomidory z puszki - 100 g
  • * oliwa - 50 ml
  • * sól
  • * pieprz
  • * papryka
  • * śmietana 30% - 100 ml
  • * bulion warzywny - ok.400 ml

Kilka dni temu Mama przyniosła do domu wielką dynię!Została oczywiście podzielona na kilka części i z każdej powstało coś równie smacznego!Z jednej zrobiłam gulasz – bezmięsny , ale za to z mnóstwem smacznych warzyw!Wykorzystałam do niego leśne grzyby …. dynię …. marchew … i tak lubianą przeze mnie czerwoną soczewicę!

Danie nie tylko sycące , ale nie zdrowe!

Podane z kuskusem zachwyciło na obiedzie!

Zdjęcie - Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Soczewicę płuczemy , namaczamy ok. 30 minut.

W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy drobno posiekaną cebulkę i przesmażamy na złoto.

Dodajemy oczyszczone , pokrojone w większe kawałki grzyby i odrobinę solimy.

Marchew kroimy w cienkie plasterki , dynię w kostkę i po ok. 10 minutach dodajemy do garnka.

Zalewamy gorącym bulionem , wsypujemy soczewicę i dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą.

Dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy ok. 15-20 minut.

Po tym czasie doprawiamy do smaku , a następnie zabielamy – w tym celu do osobnego garnka odlewamy trochę bulionu , mieszamy ze śmietaną i delikatnym strumieniem wlewamy do gulaszu.

Gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu.

W razie potrzeby doprawiamy!

Podajemy gorący z kuskusem lub inną kaszą!

Smacznego!

Zdjęcie - Gulasz jesienny – z dynią , grzybami i soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów