Gulasz fasolowy z grillowanymi warzywami i gotowaną polędwiczką z kurczaka

Gulasz fasolowy z grillowanymi warzywami i gotowaną polędwiczką z kurczaka
Zdjęcie - Gulasz fasolowy z grillowanymi warzywami i gotowaną polędwiczką z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g różnych gatunków fasoli, np. Kidney, Pinto, Adzuki, czarnej fasolki i ciecierzycy
  • 6 polędwiczek z kurczaka
  • 1 litr bulionu lub wywaru z kurczaka
  • papryka czerwona
  • pęczek zielonych szparagów
  • por
  • cukinia
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka gałązek zielonej pietruszki
  • limonka
  • kilka łyżek oleju Kujawski z rzepaku tłoczonego na zimno
  • olej Kujawski do smażenia
  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
Przygotowanie

Fasolę zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, żeby namokła. Po tym czasie ugotować ją do miękkości (ok. 60 min.) – posolić ją dopiero pod koniec gotowania. Kurczaka ugotować do miękkości w bulionie.


Warzywa umyć, pokroić na kawałki lub plasterki i usmażyć na posmarowanej tłuszczem patelni grillowej.


Fasolę przepłukać ciepłą wodą, odsączyć i wymieszać z połową posiekanej pietruszki, musztardą i warzywami. Polędwiczki wyjąć z bulionu, ułożyć na fasoli, całość polać dressingiem z soku z limonki, pieprzu i oleju rzepakowego.

Kategorie przepisów