
Bardzo prosty, a zarazem smaczny i zdrowy obiad, z łatwo dostępnych o tej porze roku składników. Kukurydza cukrowa ma bardzo słodkie, delikatne i miękkie ziarna. Dodana do potrawy, stanowi razem z brokułem, zgrany duet smakowy i kolorystyczny. Gulasz można podać z kaszą, ryżem lub z razowym makaronem. Szybko, zdrowo, smacznie – tak lubię ?

Składniki / 3 porcje
- 3 małe piersi z kurczaka
- 1/2 dużego brokuła
- 1 kolba miękkiej kukurydzy cukrowej
- po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i bazylii
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- płaska łyżka mąki z ciecierzycy lub grochowej
- łyżka masła klarowanego + odrobina oleju do smażenia
- sól i pieprz
Filety kroję w kostkę. Brokuł dzielę na małe różyczki. Ziarenka kukurydzy oddzielam od kolby.
Na rozgrzany tłuszcz daję mięso kurczaka i paprykę w proszku. Mięso obsmażam na rumiano, ciągle mieszając.
Kiedy mięso się przyrumieni, dolewam szklankę wody lub bulionu i duszę około 10 minut pod przykryciem.
W 1/2 szklance zimnej wody, rozprowadzam mąkę z ciecierzycy lub grochową. Mieszankę mąki wlewam do gulaszu, całość gotuję mieszając około 5 minut na małym ogniu.
Na kostki kurczaka, wykładam różyczki brokułu i przykrywam patelnię. Po kolejnych 10 minutach, brokuł powinien być miękki, ale nie rozgotowany.
Dodaję zioła i doprawiam do smaku. Na sam koniec dodaję kukurydzę. Wszystko mieszam i od razu podaję. Smacznego ?

