Gulasz drobiowy z boczkiem i suszoną śliwką

Gulasz drobiowy z boczkiem i suszoną śliwką

To od jakiegoś czasu jeden z moich ulubionych pomysłów na gulasz. Przepis widziałam już dawno temu u Beti (Kruche Babeczki). Zmniejszyłam nieco ilość składników, kilka kroków zrobiłam po swojemu i od tamtego czasu bardzo chętnie do tego przepisu wracam. Jest prosto, a jak pysznie. Spróbuj 🙂

Przy okazji polecam Ci też świetny przepis na muszle makaronowe z kurczakiem i suszoną śliwką w sosie śmietanowym.

Zdjęcie - Gulasz drobiowy z boczkiem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na gulasz drobiowy z boczkiem i suszoną śliwką:

  • 2 duże piersi z kurczaka (około 500 g)
  • 10-12 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 100 g boczku surowego, wędzonego (cienkie plastry)
  • 1 cebula
  • 1 szkl. śmietanki 30%
  • 1 i 1/3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • mielona papryka słodka i ostra
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

 

Jak zrobic gulasz drobiowy z boczkiem i suszoną śliwką?

Cebulę kroimy w kostkę.

Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą, niewielką ilością oregano oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania.

Boczek kroimy na paseczki, rozkładamy na suchej, zimnej patelni, jeden paseczek obok drugiego, następnie podgrzewamy na średnim ogniu, aż wysmaży się na chrupko. Przygotowany bekon zdejmujemy z patelni.

Na tłuszcz po smażeniu boczku wrzucamy cebulę (jeśli boczek był chudy i nie wytopiło się z niego zbyt dużo tłuszczu, to wlewamy na patelnię nieco oliwy), smażymy do zeszklenia. Cebulę zgarniamy na bok patelni, a w puste miejsce dajemy kawałki kurczaka, smażymy (ja pozwalam się mięsu nieco zarumienić i dopiero po jakiejś chwili mieszam mięso razem z cebulą). Gdy mięso straci różowy kolor zalewamy go bulionem warzywnym, gotujemy przez około 15 minut. Na koniec dokładamy pokrojone na pół suszone śliwki oraz wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aż sos odpowiednio się zagęści.

Gulasz drobiowy posypujemy posiekaną natką oraz wysmażonym boczkiem. Podajemy z kaszą, ryżem, ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Zdjęcie - Gulasz drobiowy z boczkiem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz drobiowy z boczkiem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gulasz drobiowy z boczkiem i suszoną śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja: kruchebabeczki.blogspot.com/2017/05/gulasz-z-indyka-z-boczkiem-i-suszonymi.html

Kategorie przepisów