Guacamole – meksykańska salsa z awokado
7
Guacamole chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać, ale ostatnio serwując je dla znajomych, podczas kolacji dowiedziałem się, że jedli je po raz pierwszy i prosili o przepis, więc jeśli nigdy nie próbowaliście tej meksykańskiej salsy, to musicie czym prędzej nadrobić. 🙂 Sam nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl i oryginalnie nazywano je āhuacamolli (od słów: āhuacatl — awokado i molli — sos). Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo, jednakże podstawą jest oczywiście awokado oraz sok z limonki. Ponadto częstymi dodatkami są tutaj pomidory, cebula, czy ostre papryczki jalapeño. Guacamole podaje się najczęściej z totopos (smażoną tortillą pokrojoną w trójkąty, niczym popularne u nas nachos). O totopos pisałem więcej w tym wpisie. Guacamole przygotowuje się oryginalnie w naczyniu ze skały wulkanicznej zwanym molcajete, które na język polski można przetłumaczyć jako moździerz.
Przygotowanie domowego guacamole jest szalenie proste, jednakże trzeba pamiętać o trzech rzeczach: awokado powinno być dojrzałe i miękkie niczym masło, należy je szybko skropić sokiem z limonki, aby nie ściemniało i albo utrzeć właśnie w moździerzu na pastę, albo użyć do tego celu widelca i je rozgnieść. W żadnym wypadku nie korzystamy z blendera, ponieważ cząstki awokado powinny być wyczuwalne w gotowej salsie. Dodatek pomidorów, cebuli czy jalapeño jest opcjonalny, chociaż moim zdaniem tak podane guacamole smakuje najlepiej. Sos można wykorzystywać do różnych dań lub po prostu podać z totopos albo nachosami.
Guacamole – meksykańska salsa z awokado
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
SKŁADNIKI
- 4 dojrzałe awokado (ok. 500 g)
- 2 pomidory rzymskie
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 limonki
- 1 papryczka jalapeño (opcjonalnie)
- sól
- totopos z tego przepisu lub gotowe nachosy do podania
PRZYGOTOWANIE
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wybierz miąższ łyżką.
- Miąższ przełóż do moździerza i polej sokiem wyciśniętym z jednej limonki, aby nie ściemniało. Awokado rozgnieć tłuczkiem, aż powstanie pasta z niewielkimi grudkami.
- Cebulę (oraz jalapeño, jeśli używasz) drobno posiekaj, a pomidory pokrój w niedużą kostkę i połącz z awokado.
- Całość dopraw solą i sokiem z drugiej limonki do smaku. Podawaj od razu z totopos lub nachosami.