Guacamole – meksykańska salsa z awokado

Guacamole – meksykańska salsa z awokado

7

Guacamole chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać, ale ostatnio serwując je dla znajomych, podczas kolacji dowiedziałem się, że jedli je po raz pierwszy i prosili o przepis, więc jeśli nigdy nie próbowaliście tej meksykańskiej salsy, to musicie czym prędzej nadrobić. 🙂 Sam nazwa guacamole pochodzi z języka nahuatl i oryginalnie nazywano je āhuacamolli (od słów: āhuacatl — awokado i molli — sos). Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo, jednakże podstawą jest oczywiście awokado oraz sok z limonki. Ponadto częstymi dodatkami są tutaj pomidory, cebula, czy ostre papryczki jalapeño. Guacamole podaje się najczęściej z totopos (smażoną tortillą pokrojoną w trójkąty, niczym popularne u nas nachos). O totopos pisałem więcej w tym wpisie. Guacamole przygotowuje się oryginalnie w naczyniu ze skały wulkanicznej zwanym molcajete, które na język polski można przetłumaczyć jako moździerz.

Przygotowanie domowego guacamole jest szalenie proste, jednakże trzeba pamiętać o trzech rzeczach: awokado powinno być dojrzałe i miękkie niczym masło, należy je szybko skropić sokiem z limonki, aby nie ściemniało i albo utrzeć właśnie w moździerzu na pastę, albo użyć do tego celu widelca i je rozgnieść. W żadnym wypadku nie korzystamy z blendera, ponieważ cząstki awokado powinny być wyczuwalne w gotowej salsie. Dodatek pomidorów, cebuli czy jalapeño jest opcjonalny, chociaż moim zdaniem tak podane guacamole smakuje najlepiej. Sos można wykorzystywać do różnych dań lub po prostu podać z totopos albo nachosami.

Zdjęcie - Guacamole – meksykańska salsa z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Guacamole – meksykańska salsa z awokado

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut

SKŁADNIKI

  • 4 dojrzałe awokado (ok. 500 g)
  • 2 pomidory rzymskie
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 limonki
  • 1 papryczka jalapeño (opcjonalnie)
  • sól
  • totopos z tego przepisu lub gotowe nachosy do podania

PRZYGOTOWANIE

  1. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wybierz miąższ łyżką.
  2. Miąższ przełóż do moździerza i polej sokiem wyciśniętym z jednej limonki, aby nie ściemniało. Awokado rozgnieć tłuczkiem, aż powstanie pasta z niewielkimi grudkami.
  3. Cebulę (oraz jalapeño, jeśli używasz) drobno posiekaj, a pomidory pokrój w niedużą kostkę i połącz z awokado.
  4. Całość dopraw solą i sokiem z drugiej limonki do smaku. Podawaj od razu z totopos lub nachosami.

Zdjęcie - Guacamole – meksykańska salsa z awokado - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów