Grzybowy suflet z wędzonym łososiem

Grzybowy suflet z wędzonym łososiem
Zdjęcie - Grzybowy suflet z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzybowy suflet z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grzybowy suflet z wędzonym łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 100 g wędzonego łososia
  • 15-20 g suszonych grzybów
  • ½ cebuli
  • 50 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 jajka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • sól, pieprz
Przygotowanie Grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na 20 min. Po tym czasie bardzo drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oleju z cebulą pokrojoną w kostkę. Odstawiamy. Bardzo drobno kroimy łososia. Margarynę z mąką rozgrzewamy w garnku. Gdy zacznie skwierczeć i gotować się, dolewamy strumieniem mleko, ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje i zagotuje się, zdejmujemy ją z ognia. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy musztardę, łososia, koperek i grzyby. Odstawiamy do przestygnięcia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.


Smarujemy naczynia (4 duże kokilki lub 6 małych) margaryną i posypujemy je bułką tartą wymieszaną z parmezanem. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Przelewamy całość do kokilek i natychmiast wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 min. Podajemy gorące.


Porada:

Podczas pieczenia sufletów nie można otwierać piekarnika – inaczej błyskawicznie opadną.



Przepis pochodzi z poezja-smaku.pl

Kategorie przepisów