Grysikowy tort z malinami i galaretką

Grysikowy tort z malinami i galaretką

Zdjęcie - Grysikowy tort z malinami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pożegnanie wakacji, na poprawę humoru, proponuję słoneczny, letni, malinowy tort, z masą z kaszy manny, z pyszną, orzeźwiającą, domową, malinową galaretką.
W masie z kaszy manny, moja rodzinka zakochała się bez reszty, więc drugi, urodzinowy, tort mojego synka, obowiązkowo musiał być z jej dodatkiem. Wyszło naprawdę pysznie! Słodka, waniliowa, grysikowa masa, gruba warstwa, domowej, kwaskowej galaretki i duża, duża ilość letnich malin.

Za pyszną inspirację dziękuję Kasi z bloga Gotuję, bo lubię.

Składniki:
masa grysikowa

  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1l tłustego mleka (3.5%)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego

galaretka malinowa

  • 1kg malin
  • 150g cukru
  • 50ml wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100ml wrzątku

dodatkowo

  • ok. 400g maślanych herbatników
  • 500g malin
  • 2 galaretki malinowe + 600ml wrzątku

Kaszę wsypać do zimnego mleka.
Zagotować.
Pogotować ok. 1 minutę.
Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Do masy dodawać stopniowo grysik, miksując na wysokich obrotach.
Zrobić galaretkę malinową.
Maliny zagotować z cukrem i wodą.
Owoce rozgnieść tłuczkiem.
Pogotować ok. 7 minut.
Ugotowane owoce przetrzeć przez sitko aby się pozbyć pestek.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać z malinami.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia (masa ma delikatnie zgęstnieć).
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć herbatnikami.
Na herbatniki rozłożyć połowę masy grysikowej.
Blachę włożyć na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie, rozłożyć połowę masy malinowej.
Ciasto znów włożyć na 30 minut do lodówki.
Na masie malinowej ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Na herbatnikach rozsmarować drugą część masy z kaszy manny.
Ciasto ponownie włożyć do lodówki na 30 minut.
Na masę z kaszy manny, rozsmarować drugą część malinowej masy.
Na masie układamy trzecią warstwę herbatników.
Tort schłodzić ok. 2 godzin w lodówce.
W między czasie rozpuścić galaretki w wodzie, wystudzić.
Na wierzch tortu rozsypać maliny, zalać tężejącą galaretką.
Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Zdjęcie - Grysikowy tort z malinami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Grysikowy tort z malinami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grysikowy tort z malinami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grysikowy tort z malinami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grysikowy tort z malinami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Grysikowy tort z malinami i galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów