Gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami włoskimi i miodem

Gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami włoskimi i miodem

Połączenia słodkiej gruszki z pikantnym serem gorgonzola i chrupiącymi orzechami włoskimi chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. To ponadczasowa fuzja smaków i idealne trio do sałatek. Gorgonzola wyjątkowo lubi się z owocami oraz orzechami, co bardzo lubię wykorzystywać w swojej kuchni. Dlatego dzisiaj mam dla Was wyjątkowy przepis na wspaniałą przystawkę, którą również spokojnie można byłoby nazwać deserem dla dorosłych i podać już po zakończeniu posiłku z lampką dobrego wina. ? Oto gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami włoskimi, miodem oraz tymiankiem, które zachwycą każdego miłośnika słodko-wytrawnych smaków.

Do przygotowania tej potrawy polecam słodkie i soczyste odmiany gruszek jak Konferencja lub Klapsa. Jednak warto zwrócić uwagę, aby nie były zbyt dojrzałe, ponieważ zmiękną aż nadto w trakcie pieczenia. Najlepiej wybrać twarde owoce, które zachowają swój kształt. Mam nadzieję, że ten przepis na gruszki zapiekane z gorgonzolą Wam posmakuje i skusicie się na niego, w jeden z jesiennych dni.

Zdjęcie - Gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami włoskimi i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami włoskimi i miodem 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut

SKŁADNIKI

  • 3 gruszki, najlepiej mniej dojrzałe
  • ok. 150 g sera gorgonzola
  • garść orzechów włoskich
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • ok. 2 łyżki dobrego miodu

PRZYGOTOWANIE

  1. Gruszki umyj, przekrój wzdłuż na połówki i wykrój łyżeczką gniazda nasienne.
  2. W powstałe otwory nałóż ser gorgonzola.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oleju i ułóż w nim gruszki.
  4. Owoce posyp posiekanymi orzechami włoskimi oraz tymiankiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut, aż będą miękkie, a ser się roztopi. Pod koniec pieczenia polej je miodem.
  5. Podawaj od razu jeszcze ciepłe, np. ze świeżym pieczywem.

Zdjęcie - Gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami włoskimi i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów