Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i migdałami
Gruszki gotowane w czerwonym winie to klasyk w okresie jesienno-zimowy. Ten elegancki deser sprawdzi się na każdą okazję i jest lubiany przez wszystkich miłośników bardziej wytrawnych słodyczy. Można go podać zarówno po bardziej wystawnej kolacji, jak i przygotować bez okazji jako dodatek do lampki czerwonego wina. Kluczem w przygotowaniu takiego deseru jest wybranie twardych i jędrnych gruszek, które nie rozpadną się podczas gotowania. Ja wybieram zawsze nie do końca dojrzałe Konferencje lub Klapsy, które są słodkie i soczyste. Równie ważny jest również wybór wina. Najlepiej, żeby miało intensywne owocowe nuty z odrobiną smaków korzennych lub pieprznych i charakteryzowało się niską zawartością tanin – inaczej gruszki wyjdą zbyt cierpkie i będzie trzeba dodać więcej cukru (dlatego nie polecam np. Cabernet Sauvignon). Ja preferuję do tego deseru szczepy Merlot, Malbec albo Pinot Noir i najczęściej wybieram te z Nowego Świata – są delikatniejsze. Przygotowując gruszki gotowane w czerwonym winie, nie należy również zapominać o przyprawach: standardowo dodaję goździki i cynamon, można jednak pokusić się również o anyż, ziele angielskie, czy wanilię oraz o sok i skórki z cytrusów.
Tak przygotowane gruszki gotowane w czerwonym winie można podać na wiele sposobów. Świetnie smakują solo w towarzystwie pleśniowych serów, z gałką lodów waniliowych, z crème chantilly (bitą śmietaną z dodatkiem wanilii), crème fraîche (zakwaszaną tłustą śmietaną) lub w wersji nieco lżejszej – z jogurtem. W tym przepisie postawiłem właśnie na tę ostatnią opcję, wybierając gęsty jogurt typu greckiego. Do deseru podałem również pokrojone w słupki i podprażone na patelni migdały oraz sos z redukcji wina, w którym gruszki się gotowały. To jak, skusicie się? ?
Gruszki gotowane w czerwonym winie podawane z jogurtem i migdałami
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut
SKŁADNIKI
Gruszki gotowane w czerwonym winie:
- 4 gruszki, najlepiej twarde (polecam odmianę Konferencja lub Klapsa)
- 350 ml czerwonego wytrawnego wina, najlepiej sprawdzi się Merlot, Malbec albo Pinot Noir
- 125 ml wody
- skórka i sok z 1 niewoskowanej cytryny
- 1 laska cynamonu
- 3 goździki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
Do podania:
- 500 g gęstego jogurtu, np. typu greckiego
- 50 g obranych migdałów
- 4 plasterki kandyzowanej cytryny (opcjonalnie do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE
- Gruszki obierz, zostawiając ogonki.
- Do głębokiego garna o małej średnicy wlej wino, wodę oraz sok z cytryny. Dodaj przyprawy, miód i cukier. Płyn doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum.
- Delikatnie włóż gruszki i gotuj je 10-15 minut, aż będą miękkie, ale nie będą się jeszcze rozlatywać. Pamiętaj, aby je obracać co jakiś czas, aby równomiernie nabrały koloru.
- Ugotowane gruszki wyjmij na talerz i odstaw do przestudzenia, a sos mocno zredukuj do ok. 100 ml.
- Zredukowanym sosem posmaruj jeszcze gruszki, dzięki czemu nabiorą intensywniejszego koloru i będą się pięknie błyszczeć.
- Migdały pokrój w słupki i upraż je na suchej patelni do złotego koloru.
- Do miseczek nałóż jogurt i ułóż gruszki. Całość posyp prażonymi migdałami. Podawaj z plasterkiem kandyzowanej cytryny obok. Deser dodatkowo polej pozostałym syropem po redukcji wina.