Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i migdałami

Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i migdałami

Gruszki gotowane w czerwonym winie to klasyk w okresie jesienno-zimowy. Ten elegancki deser sprawdzi się na każdą okazję i jest lubiany przez wszystkich miłośników bardziej wytrawnych słodyczy. Można go podać zarówno po bardziej wystawnej kolacji, jak i przygotować bez okazji jako dodatek do lampki czerwonego wina. Kluczem w przygotowaniu takiego deseru jest wybranie twardych i jędrnych gruszek, które nie rozpadną się podczas gotowania. Ja wybieram zawsze nie do końca dojrzałe Konferencje lub Klapsy, które są słodkie i soczyste. Równie ważny jest również wybór wina. Najlepiej, żeby miało intensywne owocowe nuty z odrobiną smaków korzennych lub pieprznych i charakteryzowało się niską zawartością tanin – inaczej gruszki wyjdą zbyt cierpkie i będzie trzeba dodać więcej cukru (dlatego nie polecam np. Cabernet Sauvignon). Ja preferuję do tego deseru szczepy Merlot, Malbec albo Pinot Noir i najczęściej wybieram te z Nowego Świata – są delikatniejsze. Przygotowując gruszki gotowane w czerwonym winie, nie należy również zapominać o przyprawach: standardowo dodaję goździki i cynamon, można jednak pokusić się również o anyż, ziele angielskie, czy wanilię oraz o sok i skórki z cytrusów.

Tak przygotowane gruszki gotowane w czerwonym winie można podać na wiele sposobów. Świetnie smakują solo w towarzystwie pleśniowych serów, z gałką lodów waniliowych, z crème chantilly (bitą śmietaną z dodatkiem wanilii), crème fraîche (zakwaszaną tłustą śmietaną) lub w wersji nieco lżejszej – z jogurtem. W tym przepisie postawiłem właśnie na tę ostatnią opcję, wybierając gęsty jogurt typu greckiego. Do deseru podałem również pokrojone w słupki i podprażone na patelni migdały oraz sos z redukcji wina, w którym gruszki się gotowały. To jak, skusicie się? ?

Zdjęcie - Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGruszki gotowane w czerwonym winie podawane z jogurtem i migdałami 

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut

SKŁADNIKI

Gruszki gotowane w czerwonym winie:

  • 4 gruszki, najlepiej twarde (polecam odmianę Konferencja lub Klapsa)
  • 350 ml czerwonego wytrawnego wina, najlepiej sprawdzi się Merlot, Malbec albo Pinot Noir
  • 125 ml wody
  • skórka i sok z 1 niewoskowanej cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie)

 

Do podania:

  • 500 g gęstego jogurtu, np. typu greckiego
  • 50 g obranych migdałów
  • 4 plasterki kandyzowanej cytryny (opcjonalnie do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE

  1. Gruszki obierz, zostawiając ogonki.
  2. Do głębokiego garna o małej średnicy wlej wino, wodę oraz sok z cytryny. Dodaj przyprawy, miód i cukier. Płyn doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum.
  3. Delikatnie włóż gruszki i gotuj je 10-15 minut, aż będą miękkie, ale nie będą się jeszcze rozlatywać. Pamiętaj, aby je obracać co jakiś czas, aby równomiernie nabrały koloru.
  4. Ugotowane gruszki wyjmij na talerz i odstaw do przestudzenia, a sos mocno zredukuj do ok. 100 ml.
  5. Zredukowanym sosem posmaruj jeszcze gruszki, dzięki czemu nabiorą intensywniejszego koloru i będą się pięknie błyszczeć.
  6. Migdały pokrój w słupki i upraż je na suchej patelni do złotego koloru.
  7. Do miseczek nałóż jogurt i ułóż gruszki. Całość posyp prażonymi migdałami. Podawaj z plasterkiem kandyzowanej cytryny obok. Deser dodatkowo polej pozostałym syropem po redukcji wina.

Zdjęcie - Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów