Grillowany łosoś fusion w wersji meksykańskiej
Czerwiec to najsmaczniejszy miesiąc, a to za sprawą truskawek:-) Nieprawdaż? W ogóle ma się ochotę na lżejsze jedzenie. A jeśli lżejsze to zapewne więcej jemy w tym okresie ryb.
Konsekwencją tego dzisiaj u nas na obiad był łosoś norweski. Truskawkowa salsa bardzo orzeźwiła danie, a w duecie z groszkiem cukrowym dała finalnie piękny kolorystycznie obraz na talerzu. Zachęcam do skosztowania tego połączenia. Zaproponowałam łososia w wersji meksykańskiej i jestem ciekawa czy Wam posmakuje, bo nam bardzo?
Składniki na 4 porcje:
- 600 g łososia norweskiego,
marynata do łososia:
- 0,5 limonki,
- 2-3 łyżki tequili,
- 3 łyżki oleju z kukurydzy,
- 1 papryka Chipotle w czerwonym sosie adobo (wędzona papryka chilli w sosie pomidorowym - można uzyć papryki słodkiej wędzonej),
- 1ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, kminu rzymskiego, cynamonu, oregano,
- sól i pieprz,
salsa truskawkowa i z groszku cukrowego
- 12-16 dużych truskawek,
- 200 g groszku cukrowego,
- 1 pęczek kolendry,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół papryczki chilli,
- 1 limonka,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Łososia porcjujemy na 4. Składniki marynaty łączymy i marynujemy w niej filety z łososia około 2h. Truskawki kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wyciskamy sok z połowy limonki, dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry, kawałeczki papryczki chilli. Doprawiamy pieprzem.
Groszek obgotowujemy chwilę w słonej wodzie. Następnie wrzucamy go do zimnej wody z lodem i odcedzamy. Dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wyciskamy sok z połowy limonki,doprawiamy solą i pieprzem. Łososia wyciągamy z marynaty, grillujemy i podajemy na salsie z groszku cukrowego, obok nakładamy salsę truskawkową. Możemy podać do tego nachosy lub ryż smażony. Smacznego!