Grillowany łosoś fusion w wersji meksykańskiej

Grillowany łosoś  fusion w wersji meksykańskiej

Zdjęcie - Grillowany łosoś  fusion w wersji meksykańskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czerwiec to najsmaczniejszy miesiąc, a to za sprawą truskawek:-) Nieprawdaż? W ogóle ma się ochotę na lżejsze jedzenie. A jeśli lżejsze to zapewne więcej jemy w tym okresie ryb.
Zdjęcie - Grillowany łosoś  fusion w wersji meksykańskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Konsekwencją tego dzisiaj u nas na obiad był łosoś norweski. Truskawkowa salsa bardzo orzeźwiła danie, a w duecie z groszkiem cukrowym dała finalnie piękny kolorystycznie obraz na talerzu.  Zachęcam do skosztowania tego połączenia. Zaproponowałam łososia w wersji meksykańskiej i jestem ciekawa czy Wam posmakuje, bo nam bardzo?
Zdjęcie - Grillowany łosoś  fusion w wersji meksykańskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na 4 porcje:

  • 600 g łososia norweskiego,

marynata do łososia:

  • 0,5 limonki,
  • 2-3 łyżki tequili,
  • 3 łyżki oleju z kukurydzy,
  • 1 papryka Chipotle w czerwonym sosie adobo (wędzona papryka chilli w sosie pomidorowym - można uzyć papryki słodkiej wędzonej),
  • 1ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, kminu rzymskiego, cynamonu, oregano,
  • sól i pieprz,

salsa truskawkowa i z groszku cukrowego

  • 12-16 dużych truskawek,
  • 200 g groszku cukrowego,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół papryczki chilli,
  • 1 limonka,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Łososia porcjujemy na 4. Składniki marynaty łączymy i marynujemy w niej filety z łososia około 2h. Truskawki kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wyciskamy sok z połowy limonki, dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry, kawałeczki papryczki chilli. Doprawiamy pieprzem.

Zdjęcie - Grillowany łosoś  fusion w wersji meksykańskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Groszek obgotowujemy chwilę w słonej wodzie. Następnie wrzucamy go do zimnej wody z lodem i odcedzamy. Dodajemy pół pęczka posiekanej kolendry, dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, wyciskamy sok z połowy limonki,doprawiamy solą i pieprzem. Łososia wyciągamy z marynaty, grillujemy i podajemy na salsie z groszku cukrowego, obok nakładamy salsę truskawkową. Możemy podać do tego nachosy lub ryż smażony. Smacznego!
Zdjęcie - Grillowany łosoś  fusion w wersji meksykańskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Grillowany łosoś  fusion w wersji meksykańskiej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów