Grillowany kotlet schabowy w sosie teriyaki
Kupiłaś schab i co dalej ? Schabowe, bitki, pieczony w sosie - nie ! To wszystko już było.
Nie masz pomysłu na danie ze schabem w roli głównej ? Ja mam dla Ciebie przepis.
Schab marynowany w sosie teriyaki, opiekany na grillu. Schab opiekać może na grillu elektrycznym ( jak ja ) lub tradycyjnie, na grillu węglowym, na świeżym powietrzu. Sezon grillowy już tuż, tuż !
Grillowany schab sprawdzi się na obiad, jak i na szybką kolację. Zjeść go możesz klasycznie - z ziemniakami, lub z lekką sałatką warzywną.
Ja grillowany kotlet schabowy podałam z miodową marchewką, a raczej z marchewkowym makaronem od Fit&Easy. Na patelni rozgrzałam łyżeczkę masła i miodu. Spaghetti z marchewki dusiłam kilka minut, na koniec doprawiłam odrobiną ostrego sosu z papryki.
PRZEPIS NA GRILLOWANY KOTLET SCHABOWY
Składniki na grillowany kotlet schabowy:
- 4 kotlety ze schabu
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie grillowanych kotletów schabowych:
Kotlety schabowe dobrze rozbić.
Sos teriyaki wymieszać z oliwą. Kotlety schabowe przełożyć do miski, wlać oliwę z sosem teriyaki. Kotlety dobrze wymasować sosem.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Na kawałki foli spożywczej ułożyć kilka plastrów cebuli, na cebulę kotlet, znowu cebulę, kotlet i tak do ostatniego kotleta. Na wierzchu ma być cebula.
Całość owinąć dobrze folią spożywczą, położyć na półmisku i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Zamarynowane kotlety grillować przez około 7-8 minut na grillu elektrycznym lub po 5 minut z każdej strony, na grillu węglowym. Jeśli pieczecie kotlety na grillu węglowym połóżcie je na aluminiowej tacy.
Smacznego !