Grillowany dorsz w marynacie lubczykowej

Grillowany dorsz w marynacie lubczykowej
Zdjęcie - Grillowany dorsz w marynacie lubczykowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Soczysty, aromatyczny dorsz z grilla. Namawiam do urozmaicenia grillowego menu i wprowadzenia ryby. Grilluj zdrowo! Filety z dorsza, kilka zielonych gałązek lubczyku prosto z grządki i pyszna, zielona ryba gotowa. Możesz zamarynować rybę 30 minut przed planowanym grillowaniem lub wcześniej i pozostawić ją w marynacie przez noc w lodówce. Będzie jeszcze smaczniejsza. Oprócz marynaty lubczykowej do pieczenia dorsza od strony bez skóry obłożyłam liśćmi lubczyku, by "trzymał" rybę. Efekt? Ryba się nie rozsypała, ładnie zachowała kształt, a przypieczony lubczyk oszałamiał aromatem i smakiem. Przepis wart wypróbowania!
Zdjęcie - Grillowany dorsz w marynacie lubczykowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
4 duże filety z dorsza
4 łyżki oleju rzepakowego
4 gałązki lubczyku
3-4 cm kawałwk imbiru
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny
sól, pieprz

Wykonanie:
  • rybę umyć, osuszyć, poporcjować. Skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą
  • umyte, osuszone, oberwane z grubych łodyg listki lubczyku drobno posiekać. Obrać i posiekać imbir i ząbek czosnku. Wymieszać ziele i przyprawy z olejem. Marynatą równomiernie obłożyć porcje ryby, ułożyć ciasno w naczniu, przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania
  • porcje ryby układać na rozgrzanym ruszcie i smażyć do zrumienienia najpierw od strony skóry, następnie przykryć porcje ryby całymi liścmi ziela, obrócić i dosmażać drugą stronę
      SMACZNEGO !

      Zdjęcie - Grillowany dorsz w marynacie lubczykowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

      Kategorie przepisów