Grillowany camembert z żurawiną
Czy jest tutaj ktoś, kto nie kocha ciągnącego się grillowanego sera camembert? Delikatnie przydymiona skórka, która skrywa rozpływający się tłuściutki środek. Grillowany camembert to jedna z moich ulubionych opcji na letniego grilla. Jednakże nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go nawet zimą. Wystarczy użyć patelni grillowej albo grilla elektrycznego i poświęcić kilka minut, aby móc się cieszyć rozkoszną dawką sera. Tak przygotowany camembert najbardziej lubię podawać z sosem żurawinowym, który przygotowuję ze świeżych lub mrożonych owoców gotowanych w winie porto. Dzięki temu sos nabiera doskonałej winnej słodyczy, a za sprawą odrobiny cynamonu i anyżu zyskuje cudowną głębię smaku. Jeżeli tęsknicie już za grillowaniem na świeżym powietrzu albo chcecie po prostu się rozpieścić, to koniecznie przygotujcie ten grillowany camembert z żurawiną. Do tego lampka dobrego wina, kawałek chrupiącej bagietki i gwarantuję, że będziecie w serowym niebie! ?
Grillowany camembert z żurawiną Łukasz Czy jest tutaj ktoś, kto nie kocha ciągnącego się grillowanego sera camembert? Delikatnie przydymiona skórka, która skrywa rozpływający się tłuściutki środek. Grillowany… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5
SKŁADNIKI
- 4 sery camembert (każdy o wadze ok. 120 g)
- pół porcji sosu żurawinowego z tego przepisu
- świeża żurawina do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzej mocno grilla elektrycznego lub patelnię grillową.
- Ser camembert grilluj po ok. 3-5 minut z każdej strony, aż środek stanie się płynny.
- Gotowy ser podawaj od razu polany sosem żurawinowym.