Grillowane szparagi z sosem holenderskim z miso

Szparagi z sosem holenderskim to nieśmiertelny klasyk, którego chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać! To cudowne wiosenne warzywo wprost jest stworzone do duetu z tym kremowym maślanym sosem na bazie żółtek. Ale już mnie znacie od tej strony, że lubię trochę poeksperymentować z klasykami, a w szczególności łączyć europejskie smaki z azjatyckimi dodatkami. Dlatego stworzyłem zupełnie nowy wymiar tej klasycznej potrawy. Oto grillowane szparagi z sosem holenderskim z miso!
Pasta miso, obok sosu sojowego i gochujang to nieodłączny element mojego codziennego gotowania i zawsze szukam jej nowych zastosowań w tradycyjnych daniach. To świetny, pełen umami zamiennik soli w potrawach, którego nawet odrobina potrafi podnieść smak dania na zupełnie nowy poziom! Nie inaczej jest z sosem holenderskim, który za sprawą łyżeczki miso zyskuje intrygującej głębi. Poza tym dodatkiem przygotowałem go tak, jak zaleca sztuka kulinarna. Ale naprawdę dużo to zmienia! Musicie się o tym przekonać!
Same szparagi, zamiast gotować w wodzie, postanowiłem zgrillować na patelni, aby zachować ich chrupkość, a jednocześnie nadać lekko dymnego charakteru. Ogólnie preferuję to warzywo z grilla niż z wody, która mam wrażenie, że wyciąga jego smak. Dodatkowo moje szparagi z sosem holenderskim z miso podałem oprószone czarnym oraz białym sezamem i odrobiną szczypiorku na azjatycką modłę. Możecie zaserwować je solo, jako przystawkę, jako dodatek do dania głównego (świetnie pasują do grillowanych mięs), czy na śniadanie z jajkiem w koszulce lub sadzonym. Spróbujcie koniecznie, zanim sezon na szparagi się skończy i będzie trzeba czekać cały kolejny rok! 🙂

Składniki na grillowane szparagi z sosem holenderskim z miso:
- 2 pęczki szparagów (najlepiej cieniutkich)
- 3 żółtka
- sok z 1 cytryny
- 1 czubata łyżeczka pasty shiro miso
- 100 g masła (ja używam najczęściej zwykłego, ale poleca się klarowane)
- szczypta białego pieprzu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- ½ łyżeczki białego sezamu
- ½ łyżeczki czarnego sezamu
- 1 łyżka oleju
Jak przygotować grillowane szparagi z sosem holenderskim z miso?
- Szparagi umyj, osusz i odetnij twarde końce. Posmaruj je olejem i wrzuć na rozgrzanego grilla lub patelnię grillową.
- Grilluj je ok. 7 minut, obracając w połowie czasu na drugą stronę.
- Masło roztop w rondelku.
- Żółtka przełóż do miski, wlej sok z cytryny i dodaj pastę miso. Wymieszaj trzepaczką do połączenia.
- Miskę wstaw na garnek z gotującą się wodą (kąpiel wodną) i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż żółtka zaczną gęstnieć.
- Kolejno cienką strużką wlewaj gorące masło, nie przerywając ubijania. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go białym pieprzem.
- Grillowane szparagi przełóż na talerz lub półmisek. Polej sosem holenderskim i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square