Grillowane szparagi z sosem holenderskim z miso

Grillowane szparagi z sosem holenderskim z miso

Szparagi z sosem holenderskim to nieśmiertelny klasyk, którego chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać! To cudowne wiosenne warzywo wprost jest stworzone do duetu z tym kremowym maślanym sosem na bazie żółtek. Ale już mnie znacie od tej strony, że lubię trochę poeksperymentować z klasykami, a w szczególności łączyć europejskie smaki z azjatyckimi dodatkami. Dlatego stworzyłem zupełnie nowy wymiar tej klasycznej potrawy. Oto grillowane szparagi z sosem holenderskim z miso!

Pasta miso, obok sosu sojowego i gochujang to nieodłączny element mojego codziennego gotowania i zawsze szukam jej nowych zastosowań w tradycyjnych daniach. To świetny, pełen umami zamiennik soli w potrawach, którego nawet odrobina potrafi podnieść smak dania na zupełnie nowy poziom! Nie inaczej jest z sosem holenderskim, który za sprawą łyżeczki miso zyskuje intrygującej głębi. Poza tym dodatkiem przygotowałem go tak, jak zaleca sztuka kulinarna. Ale naprawdę dużo to zmienia! Musicie się o tym przekonać!

Same szparagi, zamiast gotować w wodzie, postanowiłem zgrillować na patelni, aby zachować ich chrupkość, a jednocześnie nadać lekko dymnego charakteru. Ogólnie preferuję to warzywo z grilla niż z wody, która mam wrażenie, że wyciąga jego smak. Dodatkowo moje szparagi z sosem holenderskim z miso podałem oprószone czarnym oraz białym sezamem i odrobiną szczypiorku na azjatycką modłę. Możecie zaserwować je solo, jako przystawkę, jako dodatek do dania głównego (świetnie pasują do grillowanych mięs), czy na śniadanie z jajkiem w koszulce lub sadzonym. Spróbujcie koniecznie, zanim sezon na szparagi się skończy i będzie trzeba czekać cały kolejny rok! 🙂

Zdjęcie - Grillowane szparagi z sosem holenderskim z miso - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na grillowane szparagi z sosem holenderskim z miso:

  • 2 pęczki szparagów (najlepiej cieniutkich)
  • 3 żółtka
  • sok z 1 cytryny
  • 1 czubata łyżeczka pasty shiro miso
  • 100 g masła (ja używam najczęściej zwykłego, ale poleca się klarowane)
  • szczypta białego pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki białego sezamu
  • ½ łyżeczki czarnego sezamu
  • 1 łyżka oleju

Jak przygotować grillowane szparagi z sosem holenderskim z miso?

  1. Szparagi umyj, osusz i odetnij twarde końce. Posmaruj je olejem i wrzuć na rozgrzanego grilla lub patelnię grillową.
  2. Grilluj je ok. 7 minut, obracając w połowie czasu na drugą stronę.
  3. Masło roztop w rondelku.
  4. Żółtka przełóż do miski, wlej sok z cytryny i dodaj pastę miso. Wymieszaj trzepaczką do połączenia.
  5. Miskę wstaw na garnek z gotującą się wodą (kąpiel wodną) i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż żółtka zaczną gęstnieć.
  6. Kolejno cienką strużką wlewaj gorące masło, nie przerywając ubijania. Gdy sos zgęstnieje, dopraw go białym pieprzem.
  7. Grillowane szparagi przełóż na talerz lub półmisek. Polej sosem holenderskim i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Grillowane szparagi z sosem holenderskim z miso - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów