Grillowana piętrowa gruszka z rukolą , serem i orzechami pekan

Grillowana piętrowa gruszka z rukolą , serem i orzechami pekan
  • SKŁADNIKI:
  • gruszka - 2szt
  • ser kozi - 100g
  • orzechy pekan - 50g
  • świeża rukola - 1garść
  • olej Kujawski z bazylią - 2łyżki
  • DRESSING:
  • miód - 4łyżki
  • ocet balsamiczny - 1łyżka
  • sok z cytryny - 1łyżeczka
  • świeża bazylia - 1pęczek
  • cukier puder - 1łyżeczka
  • olej Kujawski z bazylią - 1łyżka

 

Delikatny miąsz grillowanej, soczystej gruszki w połączeniu ze świeżą rukolą ,serkiem kozim i chrupiącymi
prażonym orzechami jest świetnym pomysłem na wspólne biesiadowanie!

Soczysta gruszka rozpływa się w ustach … orzechy chrupią … a dodatek dresingu przyjemnie orzeźwia!

Świetna odmiana na kolację , którą każdemu polecam!

Zdjęcie - Grillowana piętrowa gruszka z rukolą , serem i orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

DRESSING:

Bazylię drobno siekamy.

Mieszamy z olejem smakowym, miodem, octem balsamicznym i odrobiną soku z cytryny.

Zagęszczamy cukrem pudrem.

 

 

GRUSZKI:

Gruszki kroimy na 3 części.

Układamy na rozgrzanym grillu.

Grillujemy po ok. 5min. z każdej strony smarując odrobiną oleju bazyliowego.

 

 

CAŁOŚĆ:

Części grillowanych gruszek przekładamy świeżą sałatą, pokruszonym serem podprażonymi na suchej patelni orzechami.

Całość obficie polewamy przygotowanym dressingiem.

 

 

PORADA:

Ser kozi możemy zastąpić serem feta lub brie.

 

Zdjęcie - Grillowana piętrowa gruszka z rukolą , serem i orzechami pekan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
produktu – Kujawskiego z ziołami.

 

Kategorie przepisów