Grillowana piętrowa gruszka z rukolą , serem i orzechami pekan
- SKŁADNIKI:
- gruszka - 2szt
- ser kozi - 100g
- orzechy pekan - 50g
- świeża rukola - 1garść
- olej Kujawski z bazylią - 2łyżki
- DRESSING:
- miód - 4łyżki
- ocet balsamiczny - 1łyżka
- sok z cytryny - 1łyżeczka
- świeża bazylia - 1pęczek
- cukier puder - 1łyżeczka
- olej Kujawski z bazylią - 1łyżka
Delikatny miąsz grillowanej, soczystej gruszki w połączeniu ze świeżą rukolą ,serkiem kozim i chrupiącymi
prażonym orzechami jest świetnym pomysłem na wspólne biesiadowanie!
Soczysta gruszka rozpływa się w ustach … orzechy chrupią … a dodatek dresingu przyjemnie orzeźwia!
Świetna odmiana na kolację , którą każdemu polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
DRESSING:
Bazylię drobno siekamy.
Mieszamy z olejem smakowym, miodem, octem balsamicznym i odrobiną soku z cytryny.
Zagęszczamy cukrem pudrem.
GRUSZKI:
Gruszki kroimy na 3 części.
Układamy na rozgrzanym grillu.
Grillujemy po ok. 5min. z każdej strony smarując odrobiną oleju bazyliowego.
CAŁOŚĆ:
Części grillowanych gruszek przekładamy świeżą sałatą, pokruszonym serem podprażonymi na suchej patelni orzechami.
Całość obficie polewamy przygotowanym dressingiem.
PORADA:
Ser kozi możemy zastąpić serem feta lub brie.
Smacznego!
Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
produktu – Kujawskiego z ziołami.