Grillowana cukinia w marynacie
przy tej temperaturze grillowanie to wyzwanie nie lada, ale potem cukinie lądują w lodówce i są już serwowane na zimno. jak dla mnie mogą być konkurencją lodów ;)
marynowana cukinia grillowana
- 0,5 kg cukinii (o średnicy max. 2 cm),
- 0,5 szkl. posiekanej bazylii/natki pietruszki/mięty,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/3 szkl. octu winnego,
- 2/3 szkl. oleju
- sól, pieprz
cukinie umyć i pokroić na 7 mm plastry. grillować z obu stron. bazylię z grubsza posiekać i wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. cukinie układać warstwami na głębszym półmisku, każdą warstwę soląc i pieprząc oraz posypując mieszanką ziołową. ocet wymieszać z olejem. zalać całkowicie cukinie, ewentualnie uzupełniając olej i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny, choć może stać i 2 dni.