Gravlax z wiśniówką, sosem chrzanowym z kiszonymi burakami i jadalną ziemią
            
                    
Gravlax z wiśniówką, znakomita przekąska na co dzień i od święta, pomysł na świąteczne danie, podany z sosem jogurtowo-chrzanowym z dodatkiem kiszonych buraków. Czasami znakomite potrawy są bardzo proste w przygotowaniu, czemu częściej nie podawać ich na stół? 
Sprawdźcie ten przepis koniecznie :)
Czas przygotowania:
Składniki:
Przygotowanie:
                
                
                Sprawdźcie ten przepis koniecznie :)
Czas przygotowania:
Składniki:
- 300 g surowego łososia ze skórą,
 - 2 buraki starte na tarce,
 - 3 łyżki soli morskiej,
 - 3 łyżki brązowego cukru,
 - 1 pęczek koperku,
 - 30 ml wiśniówki,
 - skórka z połowy cytryny,
 
- 180 g gęstego jogurtu,
 - 3 łyżki soku z kiszonych buraków,
 - 2 plastry kiszonych buraków (opcjonalnie),
 - 1 łyżeczka chrzanu,
 - cukier, sól i pieprz do smaku.
 
- 50 g pumpernikla,
 - 10 g orzechów włoskich,
 - 1 łyżka tartego parmezanu.
 
- zioła i czerwony kawior.
 
Przygotowanie:
- Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem, położyć ma foli spożywczej skórą do dołu. Natrzeć mieszanką soli, cukru, wiśniówki i skórki z cytryny. Na wierzchu wyłożyć starte buraki i szczelnie owinąć folią. Obciążyć i wstawić do lodówki na 48 godzin.
 - Z łososia usunąć marynatę, odciąć skórę, osuszuć ręcznikiem. Posiekać koperek i wyłożyć na rybę, przed podaniem pokroić w cienkie plastry.
 - Sos: zmiksować wszystkie składniki, doprawić do smaku.
 - Jadalna ziemia: zmiksować wszystkie składniki.