Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem

Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem

Zdjęcie - Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gravlax, znany też jako gravadlax, czyli w wolnym tłumaczeniu pogrzebany łosoś, to obok tatara i sushi mój ulubiony sposób na wykorzystanie tej ryby. Jest to tradycyjna skandynawska potrawa, polegająca na peklowaniu surowego łososia w soli z cukrem i koperkiem. Tak przygotowana ryba jest smaczniejsza i delikatniejsza od wędzonej. W dodatku do marynaty możemy dodać wiele fantastycznych dodatków, jak choćby w tym przepisie burak, nadający pięknej barwy (to pomysł Jamiego Oliviera) i fenkuł (dodatek wypatrzony u Clausa Meyera we Wszystkich Smakach Skandynawii), dzięki któremu nabiera on anyżkowego smaku. Gravlax to świetny pomysł na przystawkę, zagryzkę do wódki, czy dodatek do kanapki. Zimą, kiedy wzrasta nasze zapotrzebowanie na tłuszcze, smakuje zdecydowanie najlepiej. Ja gravlaxa podaję zwykle w towarzystwie sosu miodowo-musztardowego lub chrzanowego. Łosoś smakuje wtedy wprost wyśmienicie!

Zdjęcie - Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI Gravlax:

  • 500 g surowego łososia
  • 1 szklanka gruboziarnistej soli morskiej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 burak
  • 1 fenkuł
  • 1 natka koperku
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 kieliszek wódki (u mnie Żubrówka)
Sos musztardowo-koperkowy:
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • świeżo mielony czarny pieprz



* PRZYGOTOWANIE
Gravlax Łososia umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Buraka zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Fenkuł pokrój w piórka. Koperek drobno posiekaj. Z cytryny zetrzyj skórkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i obłóż nimi łososia z obu stron. Następnie zawiń go w gazę opatrukową i owiń kilkoma papierowymi ręcznikami. Łososia wstaw do lodówki, postaw na desce i obciąż, np. kartonem po mleku. Rybę marynuj tak przez minimum 48 h. W międzyczasie zmieniaj papierowe ręczniki, które nasiąkną płynem. Po tym czasie rybę oczyść z soli i przypraw, przepłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Krój na cienkie plastry. Do łososia świetnie pasuje sos musztardowo-koperkowy, sok z cytryny, czy zielony ogórek. Możesz podawać go samego lub z ciemnym pieczywem.
Sos musztardowo-koperkowy Śmietanę połącz z musztardą, miodem i koperkiem. Przypraw pieprzem do smaku i podawaj wraz z łososiem.

*

Zdjęcie - Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów