Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem

Zdjęcie - Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gravlax, znany też jako gravadlax, czyli w wolnym tłumaczeniu pogrzebany łosoś, to obok tatara i sushi mój ulubiony sposób na wykorzystanie tej ryby. Jest to tradycyjna skandynawska potrawa, polegająca na peklowaniu surowego łososia w soli z cukrem i koperkiem. Tak przygotowana ryba jest smaczniejsza i delikatniejsza od wędzonej. W dodatku do marynaty możemy dodać wiele fantastycznych dodatków, jak choćby w tym przepisie burak, nadający pięknej barwy (to pomysł Jamiego Oliviera) i fenkuł (dodatek wypatrzony u Clausa Meyera we Wszystkich Smakach Skandynawii), dzięki któremu nabiera on anyżkowego smaku. Gravlax to świetny pomysł na przystawkę, zagryzkę do wódki, czy dodatek do kanapki. Zimą, kiedy wzrasta nasze zapotrzebowanie na tłuszcze, smakuje zdecydowanie najlepiej. Ja gravlaxa podaję zwykle w towarzystwie sosu miodowo-musztardowego lub chrzanowego. Łosoś smakuje wtedy wprost wyśmienicie!

Zdjęcie - Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI Gravlax:

  • 500 g surowego łososia
  • 1 szklanka gruboziarnistej soli morskiej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 burak
  • 1 fenkuł
  • 1 natka koperku
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 kieliszek wódki (u mnie Żubrówka)
Sos musztardowo-koperkowy:
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • świeżo mielony czarny pieprz



* PRZYGOTOWANIE
Gravlax Łososia umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Buraka zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Fenkuł pokrój w piórka. Koperek drobno posiekaj. Z cytryny zetrzyj skórkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i obłóż nimi łososia z obu stron. Następnie zawiń go w gazę opatrukową i owiń kilkoma papierowymi ręcznikami. Łososia wstaw do lodówki, postaw na desce i obciąż, np. kartonem po mleku. Rybę marynuj tak przez minimum 48 h. W międzyczasie zmieniaj papierowe ręczniki, które nasiąkną płynem. Po tym czasie rybę oczyść z soli i przypraw, przepłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Krój na cienkie plastry. Do łososia świetnie pasuje sos musztardowo-koperkowy, sok z cytryny, czy zielony ogórek. Możesz podawać go samego lub z ciemnym pieczywem.
Sos musztardowo-koperkowy Śmietanę połącz z musztardą, miodem i koperkiem. Przypraw pieprzem do smaku i podawaj wraz z łososiem.

*

Zdjęcie - Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gravlax - łosoś peklowany w soli morskiej z buraczkami, fenkułem i koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Klopsiki szwedzkie
4

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szwedzkie klopsiki z IKEA
1

Szwedzkie klopsiki z IKEA

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Skagnerora – szwedzka sałatka krewetkowa
1

Skagnerora – szwedzka sa…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Inlagd sill - szwedzkie śledzie
3

Inlagd sill - szwedzkie śledzi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowe bułeczki cynamonowe wegańskie

Chlebowe bułeczki cynamonowe w…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe
2

Kardemummabullar – szwed…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Ryżowa zapiekanka z brokułem i łososiem
1

Ryżowa zapiekanka z brokułem i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pstrąg pieczony z masłem pietruszkowo-czosnkowym
1

Pstrąg pieczony z masłem pietr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z grillowanym łososiem
2

Sałatka z grillowanym łososiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka śródziemnomorska
1

Sałatka śródziemnomorska

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z łososiem i brokułami
2

Makaron z łososiem i brokułami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj