Granola czekoladowa z żurawiną
Czekoladowa granola to poranna dawka energii dla każdego. Czekolada na śniadanie ? Hmmm - jestem za. Jeśli i Wy od czasu do czasu pozwalacie sobie na słodkie łakomstwo, to ta propozycja jest dla Was.
Składniki:
Wykonanie:
Czekoladę połamać. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Do miski włożyć połamaną czekoladę oraz wlać dwie łyżki oleju. Zmniejszyć płomień do minimum. Pozostawić czekoladę w kąpieli wodnej, aż zupełnie się rozpuści.
Płatki owsiane i jęczmienne połączyć z ziarnami słonecznika i posiekanymi orzechami. Wlać rozpuszczoną czekoladę - całość dokładnie wymieszać.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć płatki w czekoladzie.
Piec w 160 stopniach C przez 12-15 minut. Po tym czasie dodać żurawinę i piec jeszcze 5-7 minut.
Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcie.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego !
Składniki:
- 400 g płatków owsianych ( najlepiej górskich )
- 200 g płatków jęczmiennych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki dobrego oleju roślinnego
- 100 g żurawiny
- 50 g ziaren słonecznika
- garść dowolnych orzechów ( u mnie nerkowce )
Wykonanie:
Czekoladę połamać. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Do miski włożyć połamaną czekoladę oraz wlać dwie łyżki oleju. Zmniejszyć płomień do minimum. Pozostawić czekoladę w kąpieli wodnej, aż zupełnie się rozpuści.
Płatki owsiane i jęczmienne połączyć z ziarnami słonecznika i posiekanymi orzechami. Wlać rozpuszczoną czekoladę - całość dokładnie wymieszać.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć płatki w czekoladzie.
Piec w 160 stopniach C przez 12-15 minut. Po tym czasie dodać żurawinę i piec jeszcze 5-7 minut.
Upieczoną granolę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcie.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego !