Gołąbki z ryżem, pieczarkami i papryką
1 czerwona papryka
6 pieczarek
1 cebula
0,5 szklanki ryżu
jajko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
olej
kapusta włoska
Sos pomidorowy:
500 g pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier
olej
Pomidory opłukać, pokroić.
Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju.
Do cebuli dodać pomidory i dusić je aż się rozgotują.
Pomidory mieszając gotować dalej tak aby odparował nadmiar wody.
Ugotowane pomidory przetrzeć przez sito.
Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Ryż opłukać.
W garnuszku zagotować 1,5 szklanki wody, dodać sól i ryż.
Ryż gotować, a kiedy wchłonie wodę przykryć i schować "pod pierzynkę" aby doszedł.
Z kapusty zdjąć liście, sparzyć je w gotującej wodzie.
Z liści ściąć zgrubienia.
Pieczarki i paprykę opłukać, pokroić na małą kostkę.
Cebulę i czosnek także pokroić, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju.
Dodać paprykę i pieczarki, podsmażyć je, tak aby zmiękły.
Dodać sól, pieprz do smaku.
Pieczarki i paprykę wymieszać z ryżem, dodać jajko i bułkę tartą.
Farsz nakładać na liście kapusty i zwinąć je w rulony.
Gołąbki ułożyć w garnku, zalać sosem pomidorowym i dusić aż kapusta będzie miękka.