Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną
białą, zawinięte w liście kapusty pekińskiej ! Najlepiej smakują polane domowej
roboty sosem pomidorowym lub grzybowym.
SKŁADNIKI:
2 woreczki kaszy gryczanej białej
1 opakowanie drobiowego mięsa mielonego
6 pieczarek
1 pomidor malinowy
Oliwa lub olej
Suszony lubczyk,
sól, pieprz
liście z kapusty pekińskiej
(można użyć kapusty młodej
lub włoskiej)
PRZYGOTOWANIE:
1.Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, ok.15-18
min.
2.Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty.
3. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju.
Dodajemy sparzonego i pokrojonego pomidora oraz drobno posiekane pieczarki.
Doprawiamy lubczykiem solą i pieprzem.
4. Na koniec wsypujemy na patelnie ugotowaną kaszę i
mieszamy.
5. Farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki.
6. Układamy je ciasno w naczyniu. Całość podlewamy
bulionem a na wierzchu układamy liście kapusty. Naczynie przykrywamy pokrywką.
7. Tak przygotowane danie zapiekamy w piekarniku w 180
st. C ok. 40 min.