Gołąbki z mielonym indykiem i pieczarkami

Gołąbki z mielonym indykiem i pieczarkami
Zdjęcie - Gołąbki z mielonym indykiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki z mielonym indykiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki z mielonym indykiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki z mielonym indykiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gołąbki z mielonym indykiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 g pieczarek
  • 60–80 ml oleju Kujawski z lnianki tłoczonego na zimno
  • 75 g cebuli
  • 50 g ryżu typu parboiled lub białego
  • 15 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 główka białej kapusty
  • kilka gałązek tymianku
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie.

Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Przesmażamy na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Odstawiamy do przestygnięcia.

Wycinamy głąb ze środka kapusty i wkładamy ją do garnka z wolno gotującą się wodą. Parzymy przez około 10 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pojedyncze liście.

Do przestudzonych pieczarek dodajemy ryż i mięso mielone z indyka. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na każdy liść kapusty wykładamy po porcji farszu i zawijamy dość ściśle gołąbki.

Liśćmi kapusty, które pozostały, wykładamy dno naczynia żaroodpornego, a na nich układamy przygotowane gołąbki.

Całość zalewamy bulionem (opcjonalnie wodą) i pieczemy pod przykryciem około 45 minut lub do miękkości.

Gotowe gołąbki wykładamy na talerze.

Przed podaniem polewamy 1–2 łyżkami oleju z lnianki.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl


Kategorie przepisów