Gołąbki z łososiem i ryżem
150 g łososia
1 szklanka ugotowanego ryżu
4-6 liści kapusty włoskiej
1 małe jajko
1 szalotka
2 łyżki posiekanego zielonego koperku
sól, pieprz
sok z cytryny
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej
Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem.
Rybę ugotować na parze, podzielić na mniejsze kawałki, a następnie wymieszać z ryżem, jajkiem i koperkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Liście kapusty sparzyć we wrzącej osolonej wodzie. Ostudzić, a następnie usunąć z nich zgrubienia.
W każdy liść zawinąć porcję ryżu z rybą. Aby podczas duszenia gołąbki nie rozpadły się najlepiej związać je bawełnianą nitką.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić ją na rozgrzanym oleju, dodać gołąbki i obsmażyć je krótko z obu stron.
Gołąbki podlać niewielką ilością osolonej wody lub bulionu warzywnego i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie miękka.
Pod koniec do sosu dodać przecier pomidorowy.