Gołąbeczka z kaszy z botwinką, żurawiną i koprem w sosie chrzanowym
Składniki
- 150 g średniej kaszy jęczmiennej mazurskiej
- Młoda kapusta
- 500 g wieprzowego mięsa
- Pęczek botwiny
- 150 g suszonej żurawiny
- Pęczek koperku
- 150 g tartego chrzanu
- 100 g masła
- 500 ml śmietany 36%
- Cebula
- Olej Kujawski do smażenia
- 500 ml bulionu
Przygotowanie
Kapustę ugotuj w wodzie, zdejmij liście i odetnij twarde części. Mięso wieprzowe zmiel w maszynce. Na patelni przesmaż na oleju pokrojoną cebulę i dodaj kaszę jęczmienną. Dolej bulionu i mieszaj. Kaszę dopraw solą i pieprzem. W misce połącz mięso wieprzowe, posiekaną surową botwinkę, koperek oraz żurawinę. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę jęczmienną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Farsz nałóż na liście kapusty i zwijaj gołąbki. Gotowe gołąbki przełóż do naczynia. Na wierzchu ułóż łodygi z kopru. Całość oprósz solą i pieprzem. Gołąbki podlej bulionem i wstaw do piekarnika lub na mały ogień. Duś do momentu, aż gołąbki będą miękkie.
W trakcie duszenia gołąbków przygotuj sos chrzanowy.
Obierz świeży korzeń chrzanu i zetrzyj na tarce. Na patelni na maśle zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię chrzan i śmietanę. Wszystko razem zagotuj i podlej delikatnie bulionem. Gołąbki zalej sosem chrzanowym i duś przez 40 minut.
Produkcja: Kuchnia+