Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

Czy gofry muszą być tylko na słodko? Oczywiście, że nie! Szczególnie jeśli trochę popuścimy wodze fantazji i zamiast tradycyjnego ciasta użyjemy warzyw! Tym razem padło na ziemniaki, z których przygotowałem wytrawne gofry inspirowane amerykańskim przepisem na hash browns. Te placki ziemniaczane rodem zza oceanu, to popularny przysmak śniadaniowy. Oryginalnie grubo tarte ziemniaki z dodatkiem jajka i cebuli smaży się na dużej ilości oleju, a następnie podaje z jajkiem sadzonym i boczkiem, dzięki czemu otrzymujemy posiłek dostarczający energii na cały dzień. Ja postanowiłem trochę zabawić się przepisem i upiec je w zamian w gofrownicy, dzięki czemu nie tylko oryginalnie wyglądają, ale i nie zawierają praktycznie tłuszczu. Moje gofry ziemniaczane dodatkowo doprawiłem czosnkiem, świeżym tymiankiem i parmezanem, dzięki czemu smakują naprawdę doskonale. Dodatkowo podałem je z sadzonym jajkiem i podsmażonymi na maśle pieczarkami z odrobiną octu balsamicznego, tworząc pełnoprawne śniadanie. Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać takie gofry ziemniaczane również na obiad. 😉

Aby przygotować dobre placki ziemniaczane z gofrownicy, należy pamiętać o porządnym odciśnięciu nadmiaru wody – inaczej należałoby dodać dużo mąki, a ziemniaki mogłyby się nie dopiec. Sama mąka nie jest tu konieczna, jednak odrobina zaproponowana w przepisie pomaga scalić ciasto, a gofry wychodzą bardziej kształtne. Spokojnie można jednak sięgnąć po dowolną, także bezglutenową. Dodatki polecam wybrać według uznania, chociaż zestaw czosnku, świeżego tymianku oraz dobrego twardego sera sprawdza się tutaj znakomicie. Ilość oleju ograniczyłem tutaj do minimum i służy on wyłącznie do natłuszczenia gofrownicy, aby placki można było bezproblemowo od niej oddzielić. Sam czas pieczenia takich placków trzeba dobrać indywidualnie i zależy on od mocy urządzenia. U mnie zajęło to około 12 minut, aż gofry ziemniaczane stały się złote i chrupiące. Dlatego przygotowując je po raz pierwszy, warto otwierać co jakiś czas gofrownicę i sprawdzać efekt. To w sumie byłoby na tyle moich porad i mam nadzieję, że takie gofry ziemniaczane z pieczarkami i jajkiem sadzonym zagoszczą u Was na niedzielne śniadanie, kiedy mamy więcej czasu na celebrowanie posiłku. 😉

Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym 

Ilość porcji: 2 (4 gofry)

Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut

SKŁADNIKI

Gofry ziemniaczane:

  • ok. 800 g ziemniaków (waga przed obraniem)
  • 2 łyżki mąki (pszennej, gryczanej, kukurydzianej lub ryżowej)
  • 3 duże jajka
  • ok. 50 g Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

 

Pieczarki:

  • 300 g małych pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

  • 2-4 jajka
  • masło do smażenia
  • świeży tymianek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Gofry ziemniaczane

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj je na grubych oczkach, przełóż do miski, posól łyżeczką soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kwadrans.
  2. Z ziemniaków odciśnij dokładnie wodę. Wbij jajka, dodaj parmezan, mąkę, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czarny pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  3. Gofrownicę natłuść olejem i rozgrzej. Nałóż ciasto po brzegi i piecz przez około 10-15 minut do złotego koloru.

 

Pieczarki

  1. Pieczarki oczyść i usmaż na rozgrzanym maśle.
  2. Dopraw pod koniec solą, pieprzem i octem balsamicznym.

 

Podanie

  1. Jajka usmaż na maśle do momentu, aż białko się zetnie.
  2. Jajka sadzone ułóż na upieczonych gofrach. Podawaj z usmażonymi pieczarkami i ze świeżym tymiankiem.

*Przygotowując gofry ziemniaczane, sięgnąłem po przepis z bloga Facet i Kuchnia.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy