Gofry z mąki gryczanej - zdrowiej i bez glutenu

Gofry z mąki gryczanej - zdrowiej i bez glutenu

To jest zdecydowanie mój ulubiony przepis na gofry! Mięsiste w środku, chrupiące na zewnątrz i z cudnym orzechowym aromatem za sprawą mąki gryczanej. Moim zdaniem są znacznie lepsze niż te na mące pszennej. W dodatku ogromnym ich plusem jest niski indeks glikemiczny, brak glutenu i większa ilość błonnika. Gofry z mąki gryczanej robi się bardzo prosto i poza koniecznością odczekania kwadransa po zrobieniu ciasta, które w tym czasie gęstnieje, nie ma żadnych większych komplikacji i co najważniejsze: ciasto nie przywiera do gofrownicy, jak przy innych bezglutenowych kombinacjach. Podany przeze mnie przepis jest bardzo podstawowy i można go dowolnie modyfikować, zastępując mleko krowie roślinnym, masło olejem kokosowym, a także pomijając całkowicie cukier albo dodając w zamian ksylitol. Jedynie nie testowałem zamienników jajek, ale sądzę, że w opcji wegańskiej siemię lniane zaprawione wrzątkiem też powinno się sprawdzić. Do ciasta można dodać również odrobinę cynamonu lub kakao, otrzymując ciekawe kombinacje smakowe. Do przygotowania gofrów polecam mąkę gryczaną z kaszy niepalonej, która ma tylko delikatny orzechowy aromat. Dzięki czemu nawet ci, którzy nie przepadają za gryką, nie będą narzekać na jej charakterystyczny smak. Gofry z mąki gryczanej z tego przepisu świetnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono. Ja uwielbiam pałaszować je z owocami, posypane lekko cukrem pudrem albo z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem klonowym. Możecie je podać tak, jak lubicie najbardziej. Gofry z mąki gryczanej najlepiej smakują od razu po zrobieniu, więc jeśli 8 porcji to dla Was za dużo, zredukujcie ilość składników, albo przechowujcie zrobione ciasto w lodówce na następny dzień.

Zdjęcie - Gofry z mąki gryczanej - zdrowiej i bez glutenu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gofry z mąki gryczanej Łukasz To jest zdecydowanie mój ulubiony przepis na gofry! Mięsiste w środku, chrupiące na zewnątrz i z cudnym orzechowym aromatem za sprawą mąki… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska Wydrukuj przepis Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 25 minut 25 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI
  • 2 szklanki mąki gryczanej (z kaszy niepalonej)
  • 2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu (w wersji wytrawnej można pominąć)
  • 4 łyżki roztopionego masła (lub oleju kokosowego)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia bez glutenu
  • ½ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
  1. Do miski dodaj wszystkie składniki i wymieszaj energicznie trzepaczką, aż do połączenia. Ciasto odstaw na kwadrans (powinno w tym czasie zgęstnieć) i ponownie zamieszaj.
  2. Do mocno rozgrzanej gofrownicy nalej ciasta po sam brzeg. Gofry piecz przez 5-7 minut do złotego koloru. Podaj tak, jak lubisz najbardziej, np. z cukrem pudrem.

Kategorie przepisów