Gofry z bitą śmietaną i truskawkami

Gofry z bitą śmietaną i truskawkami

Gofry z bitą śmietaną i owocami to dla mnie smak lata! Czy Wam też kojarzą się z wakacjami nad Bałtykiem? ? Pamiętam, że gdy byłem dzieciakiem, to nie mogłem odpuścić żadnej wizyty w budce z goframi. Po całym dniu plażowania i budowania zamków z piasku, to był niezbędny element udanego wyjazdu. ? Ostatnio dotarło do mnie, że gofrów na słodko nie jadłem całe wieki. Raczej wolę je na wytrawnie z jajkiem, bekonem i awokado na śniadanie, a ostatnio wymyśliłem wersję ze szparagami. Też są pyszne! Dlatego postanowiłem w końcu zrobić pożytek z nowej gofrownicy i przygotować prawdziwe gofry z bitą śmietaną i truskawkami, jak za dawnych lat. Dorzuciłem do nich również kilka listków mięty, dzięki czemu smakują jeszcze bardziej latem. Gofry z tego przepisu wychodzą pulchne, pachnące wanilią oraz masłem. Nie są niestety bardzo chrupiące, ale myślę, że jeśli użyjecie wody gazowanej zamiast części mleka, to będą bardziej. Gorąco polecam, póki sezon na truskawki jeszcze trwa! Chociaż gofry z bitą śmietaną i z malinami, czy borówkami są równie pyszne, więc z powodzeniem możecie użyć ulubionych owoców. ?

Zdjęcie - Gofry z bitą śmietaną i truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gofry z bitą śmietaną i truskawkami Łukasz Gofry z bitą śmietaną i owocami to dla mnie smak lata! Czy Wam też kojarzą się z wakacjami nad Bałtykiem? ? Pamiętam,… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Ciasto na gofry:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 350 ml mleka

 

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 500 g truskawek
  • garść listków świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na gofry

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Kolejno wbij jajka, wlej roztopione masło oraz mleko. Wszystko dokładnie połącz ze sobą za pomocą miksera lub trzepaczki. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki, ale nadal lejące. W razie potrzeby dolej więcej mleka.
  2. Ciasto wylewaj na rozgrzaną gofrownicę. Gofry piecz przez około 3-4 minuty do złoto-brązowego koloru.

 

Dodatki

  1. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder.
  2. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój.
  3. Upieczone gofry podawaj przed podaniem z bitą śmietaną, truskawkami oraz listkami mięty.

Kategorie przepisów