Gnocchi z dyni z pesto z rucoli
są już dynie! wróciłam dziś do starego przepisu na gnocchi dyniowe, tym razem nie z niebieskim sosem z sera pleśniowego, a z mrożonym pesto z rucoli.
gnocchi z dyni
0,5 kg puree z dyni, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 jajka, 650 g mąki pszennej, pół pęczku szczypiorku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy wszystkie składniki. ciasto będzie trochę się kleić do rąk, czym nie należy się przejmować. formujemy wałeczki jak przy produkcji kopytek. tniemy na kawałki, a potem przyciskamy widelcem, żeby mieć wgłębienia, w których będzie nam się gromadził sos. wrzucamy na solony wrzątek, po jakimś czasie zaczną wypływać i wtedy trzeba je spróbować, bo im grubsze zrobiliśmy, tym dłużej będą surowe w środku.
pesto z rukoli
100 g rukoli, 50 g startego parmezanu, 50 g orzechów włoskich (łagodniejsza wersja jest z płatkami migdałowymi), 2-3 łyżki oleju rzepakowego, 2-3 ząbki czosnku, pieprz, sól
wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę, doprawić.