Gnocchi w sosie śmietanowym z cukinią i suszonymi pomidorami

Gnocchi w sosie śmietanowym z cukinią i suszonymi pomidorami

 

Zdjęcie - Gnocchi w sosie śmietanowym z cukinią i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po pierwsze, bądźmy szczerzy, w tym przepisie chodzi o sos. Bo gnocchi (czyli nasze ulubione włoskie kluski ziemniaczane aka kopytka kupimy pewnie i tak w sklepie, prawda?:) Ja wybrałam takie mini kluseczki, które gotuje się tylko 2 minuty, mój obiad stał się tym samym jeszcze bardziej błyskawiczny. Ale do rzeczy. Czyli do sosu.

Ten śmietanowy sos to w zasadzie tylko kilka składników, które jednak wspaniale się ze sobą łączą i dopełniają. Kremowa śmietanka świetnie łączy się z delikatną cukinią i suszonymi pomidorami, pełnymi mitycznego smaku „umami”.

Cały przepis jest naprawdę łatwy, mam do niego w zasadzie tylko dwie uwagi.

  • Po pierwsze, nie gotujcie cukinii zbyt długo. Niech pozostanie „al dente”, taka lekko jeszcze chrupiąca jest zdecydowanie lepsza.
  • Po drugie dopilnujcie, by cebula była naprawdę miękka. Czyli mały ogień i wolne smażenie, żeby cebula się nie zarumieniła, ale wręcz rozpływała w ustach.

Przepis - Wydrukuj przepis

Danie przed podaniem możecie dodatkowo doprawić posypując tartym serem dojrzewającym np. parmezanem.

Zamiast soli lubię dania doprawiać sosem sojowym, polecam :)

I na koniec jeszcze mała uwaga. Sos zyska na wyrazistości, jeśli doprawicie go odrobiną soku z cytryny lub niewielkim chlustem białego, wytrawnego wina. Zyska w ten sposób nieco lekkości.

Podaję proporcje na sos do obiadu dla 4 osób.

Zdjęcie - Gnocchi w sosie śmietanowym z cukinią i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • cukinia - 1 średnia szt
  • cebula - 1 średnia szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • śmietanka kremówka 30% - 1/2 szklanki
  • suszone pomidory - ok. 4 łyżki, pociętych w paseczki
  • oliwa - 2 łyżki
  • pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku
  • gnocchi - do podania, ugtowane w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu

Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis

  1. Na patelni, na małym ogniu, smaż drobno posiekaną cebulę aż stanie się zupełnie miękka.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, połącz.
  3. Cukinię pokrój w kostkę, dodaj na patelnię i smaż aż lekko zmięknie.
  4. Dodaj pokrojone pomidory, pesto pomidorowe i całość zalej śmietanką.
  5. Sos gotuj kilka minut na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  6. Sos możesz rozrobić odrobiną wody lub wody po gotowaniu gnocchi, jeśli jest zbyt gęsty.
  7. Gotowy sos dopraw do smaku i podawaj na ciepło, z ugotowanymi kluseczkami.
  8. Na wierzchu możesz ułożyć listki bazylii i posypać tartym parmezanem.

Kategorie przepisów