Gnocchi w sosie śmietanowym z cukinią i suszonymi pomidorami
Po pierwsze, bądźmy szczerzy, w tym przepisie chodzi o sos. Bo gnocchi (czyli nasze ulubione włoskie kluski ziemniaczane aka kopytka kupimy pewnie i tak w sklepie, prawda?:) Ja wybrałam takie mini kluseczki, które gotuje się tylko 2 minuty, mój obiad stał się tym samym jeszcze bardziej błyskawiczny. Ale do rzeczy. Czyli do sosu.
Ten śmietanowy sos to w zasadzie tylko kilka składników, które jednak wspaniale się ze sobą łączą i dopełniają. Kremowa śmietanka świetnie łączy się z delikatną cukinią i suszonymi pomidorami, pełnymi mitycznego smaku „umami”.
Cały przepis jest naprawdę łatwy, mam do niego w zasadzie tylko dwie uwagi.
- Po pierwsze, nie gotujcie cukinii zbyt długo. Niech pozostanie „al dente”, taka lekko jeszcze chrupiąca jest zdecydowanie lepsza.
- Po drugie dopilnujcie, by cebula była naprawdę miękka. Czyli mały ogień i wolne smażenie, żeby cebula się nie zarumieniła, ale wręcz rozpływała w ustach.
Przepis - Wydrukuj przepis
Danie przed podaniem możecie dodatkowo doprawić posypując tartym serem dojrzewającym np. parmezanem.
Zamiast soli lubię dania doprawiać sosem sojowym, polecam :)
I na koniec jeszcze mała uwaga. Sos zyska na wyrazistości, jeśli doprawicie go odrobiną soku z cytryny lub niewielkim chlustem białego, wytrawnego wina. Zyska w ten sposób nieco lekkości.
Podaję proporcje na sos do obiadu dla 4 osób.
Składniki:
- cukinia - 1 średnia szt
- cebula - 1 średnia szt
- czosnek - 1 ząbek
- śmietanka kremówka 30% - 1/2 szklanki
- suszone pomidory - ok. 4 łyżki, pociętych w paseczki
- oliwa - 2 łyżki
- pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- gnocchi - do podania, ugtowane w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
- Na patelni, na małym ogniu, smaż drobno posiekaną cebulę aż stanie się zupełnie miękka.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, połącz.
- Cukinię pokrój w kostkę, dodaj na patelnię i smaż aż lekko zmięknie.
- Dodaj pokrojone pomidory, pesto pomidorowe i całość zalej śmietanką.
- Sos gotuj kilka minut na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Sos możesz rozrobić odrobiną wody lub wody po gotowaniu gnocchi, jeśli jest zbyt gęsty.
- Gotowy sos dopraw do smaku i podawaj na ciepło, z ugotowanymi kluseczkami.
- Na wierzchu możesz ułożyć listki bazylii i posypać tartym parmezanem.