GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU
![GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU](/obrazek/duze/gnocchi-szpinakowe-czyli-kopytka-po-wlosku-98131.jpeg)
![Zdjęcie: GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU Zdjęcie - GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/98131.jpeg)
Składniki:
1 kg ziemniakówpaczka mrożonego szpinaku(świeży około 400 g)1-2 łyżki masła lub 2 łyżkii oliwy z oliwek1 roztrzepane jajkook.200 g mąkisól,pieprz2 ząbki czosnku
![Zdjęcie: GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU Zdjęcie - GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/98132.jpeg)
Ziemniaki ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie.Sugeruję aby zrobić to dzień lub co najmniej parę godzin przed zaczęciem robienia ciasta.Obrałam je ze skórki i przecisnęłam przez praskę.Szpinak gotowałam około 10 minut aby jak najbardziej się odsączył i nie był wodnisty.Odrobinę go posoliłam, dodałam pieprz i czosnek.Ziemniaczane puree wyłożyłam na opruszony mąką blat.
![Zdjęcie: GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU Zdjęcie - GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/98133.jpeg)
W środku zrobiłam wgłębienie do którego włożyłam jajko,oliwę i szpinak.Wyrabiałam ciasto dosypując stopniowo mąkę,aż nabrało elastycznej i miekkiej konsystencji.Następnie formowałam małe kluseczki.Można też zrobić wałeczki i kroić na około 2cm kawałki,robiąc w środku każdego wgłębienie.
![Zdjęcie: GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU Zdjęcie - GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/98134.jpeg)
Zagotowałam osoloną wodę w garnku i gotowałam
kluski około 2-4 minut aż wypłyną na powierzchnię.Ostrożnie odsączałam i układałam na talerzach.
![Zdjęcie: GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU Zdjęcie - GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/98135.jpeg)
![Zdjęcie: GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU Zdjęcie - GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/98136.jpeg)
Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym-ale jak pisałam powyżej, można podawać je z sosem pomidorowym, bazyliowym,pesto,śmietanowym.
Można również posypać je parmezanem bądź podawać z mięsem.
...wszystko zależy od Waszej fantazji i smaków;-)
Smacznego!