GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU

GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU
Zdjęcie - GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGNOCCHI to popularne we Włoszech ziemniaczane kluski z dodatkiem szpinaku,które można podawać z różnymi sosami np.pomidorowo-bazyliowym, grzybowym,pesto.Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy.Są podobne do polskich kopytek i doskonałym dodatkiem do obiadu,bądź stanowią samodzielne danie.


Składniki:
1 kg ziemniakówpaczka mrożonego szpinaku(świeży około 400 g)1-2 łyżki masła lub 2 łyżkii oliwy z oliwek1 roztrzepane jajkook.200 g mąkisól,pieprz2 ząbki czosnku

Zdjęcie - GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ziemniaki ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie.Sugeruję aby zrobić to dzień lub co najmniej parę godzin przed zaczęciem robienia ciasta.Obrałam je ze skórki i przecisnęłam przez praskę.Szpinak gotowałam około 10 minut aby jak najbardziej się odsączył i nie był wodnisty.Odrobinę go posoliłam, dodałam pieprz i czosnek.Ziemniaczane puree wyłożyłam na opruszony mąką blat.
Zdjęcie - GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W środku zrobiłam wgłębienie do którego włożyłam jajko,oliwę i szpinak.Wyrabiałam ciasto dosypując stopniowo mąkę,aż nabrało elastycznej i miekkiej konsystencji.Następnie formowałam małe kluseczki.Można też zrobić wałeczki i kroić na około 2cm kawałki,robiąc w środku każdego wgłębienie.

Zdjęcie - GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zagotowałam osoloną wodę w garnku i gotowałam
kluski około 2-4 minut aż wypłyną na powierzchnię.Ostrożnie odsączałam i układałam na talerzach.

Zdjęcie - GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - GNOCCHI SZPINAKOWE czyli KOPYTKA PO WŁOSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym-ale jak pisałam powyżej, można podawać je z sosem pomidorowym, bazyliowym,pesto,śmietanowym.
Można również posypać je parmezanem bądź podawać z mięsem.

...wszystko zależy od Waszej fantazji i smaków;-)
Smacznego!

Kategorie przepisów